Co ciekawego u nas dzieje się ...

wczoraj

Bańki mydlane gr II

Chyba nie ma dziecka, które nie lubiłoby  puszczać baniek mydlanych, a już na pewno tych baniek łapać.W dniu dzisiejszym mieliśmy bańkową zabawę, którą dostarczyła nam Zosia i jej rodzice. Dziękujemy bardzo!!!!

przedwczoraj

Tato Oli w grupie IV

O swojej niezwykłej pasji i pracy - operatora węzła betoniarskiego opowiadał pan Piotr– tato Oli. Dzieci dowiedziały się co to jest beton, z czego powstaje. Wiedzą, że  jest to mieszanka takich składników jak: piasek, cement, dodatki i woda. Tymi dodatkami mogą być różne kruszywa, czyli kamienie różnej grubości (które dzieci mogły bliżej obejrzeć, dotykać), a także substancje chemiczne. Starszacy dzięki zainspirowanej zabawie – dowiedzieli się jak przebiega proces wytwarzania tego produktu - od zamówienia, poprzez transport do realizacji zamówienia. Tato Oli przybliżył proces produkcji betonu.  Wykorzystał do tego celu robot kuchenny. Dzieci bardzo chętnie pomagały w mieszaniu betonu, przekładaniu do formy. Teraz z niecierpliwością musimy poczekać kilka dni, aż beton zwiąże, czyli wyschnie i wtedy obejrzymy go dokładnie po wyjęciu z formy. Wychowankowie mieli możliwość przyjrzenia się miniaturce samochodu betoniarki.  Teraz już wiedzą w jaki sposób powstaje beton, dlaczego gruszka w betoniarce musi stale się obracać. Wiedzą również na podstawie przeprowadzonego doświadczenia z ryżem w jaki sposób beton wydostaje się z betoniarki. Poprzez tego typu zajęcia nie tylko przybliża się dzieciom dany zawód, ale przede wszystkim rozbudza wyobraźnię, ciekawość i entuzjazm. Dziękujemy panu za bardzo ciekawe zajęcia przygotowane z wielką starannością. Serdecznie zapraszamy rodziców do prezentacji swoich pasji, zawodów.

Goście z Grecji i Hiszpanii

W tym tygodniu dzieci z grupy IV rozmawiają o Polsce naszej ojczyźnie oraz państwach Unii Europejskiej. Dnia 14 maja 2019 r grupę IV odwiedziły niezwykłe panie- studentki psychologii oraz stosunków międzyludzkich - pani Alexandra z Grecji (z miejscowości Saloniki) oraz Alma z Hiszpanii (z miejscowości Valencia).  Przedstawiły dzieciom swoje państwa- flagę, miejscowość, zwyczaje, zabawy, kuchnię.  Dzieci podziwiały zainteresowania i zdolności taneczne pani Almy. Tańca uczy się ona od 3 roku życia. Zatańczyła dzieciom przepiękny taniec, bardzo płynnie, elastycznie, wzbudzając wielki podziw. Dzieci z wielką radością włączyły się do tańca. Panie zdradziły nam swoje zainteresowania – a są nimi- podróże, poznawanie nowych ludzi, spędzanie czasu z dziećmi.  Pani Aleksandra opowiedziała i pokazała jak wygląda charakterystyczny krajobraz Grecji- białe domki z niebieskimi oknami i dachami, malowniczo położone wśród wód i z dużą ilością kwiatów. Przedszkolacy wykonali prace pod kierunkiem pani Alexandry, a następnie oprowadzali panie po kącikach w sali, zapraszając do wspólnej zabawy. Na zakończenie spotkania wręczyli samodzielnie wykonane kwiatki. Dziękujemy pięknie paniom za bardzo przyjemne spotkanie. Pani Ani dziękujemy za przyprowadzenie gości i pomoc w komunikowaniu się.

Dla Ciebie Mamo, dla Ciebie Tato

Dnia 15 maja 2019 odbyły się w naszej grupie zajęcia otwarte dla rodziców. Pokazaliśmy kilka fajnych zabaw, które rozwijają umiejętności i budzą zainteresowania matematyczne. Dzieci wykazały się dobrymi umiejętnościami i przy tym dobrze się bawiły.Oczywiście w takim dniu - Dniu Rodziny obowiązkowo była część artystyczna i wiadomo - upominki dla rodziców.

Turniej warcabów w PS. nr 26

Kamil B. z grupy V zajął  III miejsce w XIII edycji Turnieju Warcabowego "Najlepszy w warcaby", organizowanego przez Przedszkole Samorządowe nr 26 im. Joanny Strzałkowskiej - Kuczyńskiej w Białymstoku.

Dzielimy się radością programowania

Nasze przedszkole w miesiącu maju podjęło nowe wyzwanie w programowaniu. Dzieci z każdej grupy będą miały okazję uczestniczyć w zajęciach z kodowania. programowania, robotyki. Będzie ciekawie, radośnie, troszkę innowacyjnie... to będzie niezwykły, magiczny maj.  Tematyka poszczególnych zadań to : 1.Plany, pomysły, strategie…; 2.Zakodowane zaproszenia...piękne, chociaż inne niż zawsze; 3.Rekwizyty i dekoracje z ukrytym kodem; 4. Zakodowane drobne upominki; 5.Smacznego...zakodowane zajęcia kulinarne.

Z książką w podróż muzyczną - grupa V

Dzieci z najstarszej grupy dnia 10 maja 2019 uczestniczyły w niezwykłym wydarzeniu w naszej osiedlowej bibliotece. "W bibliotece filharmonia" - zajęcia muzyczno - literackie z panią Kingą Szmigulską. Dzieciaki siedziały wsłuchane jak zaczarowane. Poznały kilka instrumentów ich budowę, ale także miały okazję wypróbować swoich sił. Instrumenty naśladowały ptaki, zwierzęta. Najbardziej spodobał się indyjski flet - mazuri. Na podstawie książki  "Wszystko gra" - pani Wandy Chotomskiej przedszkolaki przeżyły niezwykłą przygodę muzyczno - literacką.

ten miesiąc

Teatr Pod Orzełkiem

Profesor Hilary Szczebrzeszyński wyruszył na wieś do Kukiełkowa, gdzie bawił się z widzami w teatr kukiełkowy. Dzieci zapoznały się z ludowymi obrzędami (noc sobótkowa, dożynki, topienie Marzanny) i tradycyjną polską lalką-kukłą. Uczestnicy zabawy spotkali również Stracha Na Wróble i tańczyli z lalkami podczas Nocy Świętego Jana.

Gra planszowa grII

"Dbamy o środowisko" to temat naszego tygodnia , to tytuł również naszej gry planszowej, którą sami tworzyliśmy. Już wiemy jakiego koloru są pojemniki na śmieci, jak segregować śmieci.