Co ciekawego u nas dzieje się ...

wczoraj

Mały teatrzyk- Grupa I

14 X 2019.

przedwczoraj

Rodzina jeży

Starszacy z grupy V przez cały tydzień wzbogacali swoją wiedzę na temat przygotowania zwierząt leśnych do zimy. Był teatrzyk kukiełkowy, gry-opowiadania o zwierzętach,  papieroplastyka pt. „Jeże” a na koniec tygodnia powstała wielka rodzina jeży z masy solnej.

Ogólnopolski Dzień Przedszkolaka pod hasłem „Nasza mała ojczyzna-Podlasie

Dnia 11 października 2019 r. reprezentacja z grupy V- Ala, Ola, Lila i Zuzia wzięła udział w obchodach Dnia Przedszkolaka na Stadionie Miejskim. Uczestnicy spotkania wspólnie zaśpiewali hymn przedszkolaka. Zastępca Prezydenta Miasta Białegostoku pan Rafał Rudnicki przeczytał dzieciom legendę „ O Księciu Gedyminie”. Następnie prowadzące uroczystość opowiadały o historii naszego miasta oraz przeprowadziły quiz wiedzy o Białymstoku. Można również było wesoło potańczyć przy muzyce rozrywkowej. Na zakończenie uczestnicy wykonali pracę plastyczną na folii pt. „Białystok- miasto moich marzeń za 20 lat”. Cieszymy się, że mogliśmy wziąć udział w imprezie.

Kapuściana Dama - Grupa I i II

10.10.2019

Jeże - grupa I

10.10 2019

Leśne zwierzęta - teatrzyk w gr IV i V

W II tygodniu października dzieci z gr IV i V mogły obejrzeć teatrzyk związany z życiem i zwyczajami leśnych zwierząt jesienią w wykonaniu pani Ani i Agnieszki.

IV grupa w bibliotece

Pani Bibliotekarka zaprosiła dzieci z grupy IV na zajęcia dotyczące ludzi niewidomych. Poznały one maszynę Brajla, książki i zeszyty dla niewidomych. Podczas oglądania filmu mogły zobaczyć jak należy się zachować w kontakcie z człowiekiem niewidzącym. Pani zwróciła również uwagę na to aby pomagać ludziom w potrzebie.

Żabka - zabawy z mamą Oliwki gr III

Ja jestem żabka, Ty jesteś żabka, my nie mamy nic takiego.Jedna łapka......Naszą grupę odwiedziła pani Ula - mama Oliwki, która po przeczytaniu książeczki, nauczyła nas zabaw w które bawią się wspólnie z Oliwką w domu. Bawiliśmy się wyśmienicie. Dziękujemy!!!

Rodzice czytają dzieciom gr III

Nie do przecenienia jest rola, jaką  w wychowaniu i rozwoju człowieka i to już od najmłodszych lat,  odgrywa kontakt z książką, rozwijając wrażliwość i wpływając na rozwój intelektualny młodego słuchacza i czytelnika. Rozumiejąc to i doceniając - naszą grupę odwiedzają rodzice naszych dzieci.

Grupa II - robimy sok....mniam.

08.10.2019

Grupa III na "magicznym dywanie"

Interaktywna podłoga w naszym przedszkolu to pomoc dydaktyczna do zabaw ruchowych -edukacyjnych. Nasza grupa powtórzyła wiadomości o warzywach, owocach, ćwiczyła umiejętność spostrzegania, szybkiego reagowania oraz integrację, zabawę w grupie.

Śpij jeżyku, śpij...grupa I.

07.10.2019

Na zakupy..... grupa II.

07.10.2019

ten miesiąc

Jesień z... książką

Przedszkolacy z grupy V odwiedzili osiedlową bibliotekę. Pani Ewa z wielką pasją bibliotekarza  zapoznała z historią książki- w jaki sposób powstawała ona na przestrzeni dziejów. Po prezentacji rozmawiała na temat jej wielkiej roli w życiu każdego człowieka. Następnie przeczytała książkę pt. „Książka bez obrazków”. Wszyscy byli wielce zaskoczeni, że nie ma niej obrazków. Obawiali się, że książka będzie mało ciekawa. Okazało się, że lektura rozbawiła do tego stopnia, że gdy pani skończyła czytać prosili o przeczytanie jeszcze raz. Na pamiątkę pobytu w bibliotece starszacy otrzymali książeczki „Mleczne karty pracy” oraz magnesy.

Absolwent przedszkola w grupie V

Grupę V odwiedził Krzyś- brat Ani. Chłopiec uczęszcza do III klasy Szkoły Podstawowej i jest absolwentem naszego przedszkola. Krzyś opowiadał jak jest w szkole. Pokazał dzieciom swoje książki. Starszacy bardzo zainteresowali się jego plecakiem i  podręcznikami. Bardzo spodobały im się książki do języka angielskiego. Obejrzeli je dokładnie oraz poprosili o czytanie kolejnych tekstów. Podziwiali, jak Krzyś czyta płynnie po angielsku. Dzieci zachwycone były również jego pracą plastyczną pt„Góry” wykonaną ciekawą techniką – marszczenia, moczenia  i naklejania papieru, a następnie malowania powstałej pracy. Krzyś  przyznał się, że jego ulubionym przedmiotem jest matematyka. Obiecał, że często będzie u nas gościł.

Kiszenie kapusty gr III

Wielki rwetes dziś u Basi bo kapustę Basia kwasi....I my również postanowiliśmy zapoznać się z walorami smakowymi i zdrowotnymi popularnego polskiego przysmaku.  W zajęciach pomogła nam zaproszona p.Ala nasza wspaniała kucharka przedszkolna. Dzieci zapoznały się z etapami kiszenia kapusty oraz przyprawami potrzebnymi do zakiszenia.Poszatkowaną kapustę wrzucały do garnka ,posypywały solą i ugniatały tak  - aż kapusta puściła sok.

Teatr w przedszkolu

Dzisiaj gościliśmy artystów Teatru CoNieco ze spektaklem  "Królem być i przyjacielem."  Historia opowiada o tym jak młody lew jest bardzo dumny ze swojej siły i sprytu. Chwali się przed ojcem, że jak dorośnie, wszyscy będą bać się nowego króla. Ojciec poucza go, że siła i spryt potrzebne są tylko w czasie polowania, a nie do straszenia innych, oraz, że warto szanować wszystkich i mieć dużo przyjaciół. Opowiada też jak mała małpka uratowała mu kiedyś życie, bo była jego przyjaciółką. Młody lew wyrusza na poszukiwanie przyjaciół. Wkrótce przekonuje się, że przyjaźń to wspaniała przygoda. Z wielkim zapałem pomaga choremu słonikowi i jego mamie. Z gorylem tworzy zespół cyrkowy żeby rozweselić smutnego sępa. Angażując się we wszystko całym sercem, świetnie się bawi i zyskuje wielu przyjaciół. Dumny ojciec chwali go i cieszy się, że syn rośnie na wspaniałego władcę.