JADŁOSPIS


Jadłospis sporadycznie może ulec zmianie.

Nie stosujemy konserwantów, stosujemy przyprawy naturalne.

Wszystkie dania są wykonane przez kuchnię przedszkolną: własnego wyrobu pasztety, wędliny, ciasta, dżemy, kisiele oraz dania obiadowe.

                                                                      od 04.03.2024r. do 31.05.2024r.

Dzieci codziennie otrzymują świeży bukiet jarzyn bądź owoców

I TYDZIEŃ

 

    Poniedziałek

    Śniadanie: Herbata z cytryną, chleb pszenny i dyniowy z masłem, wędlina wieprzowa, papryka żółta, pomidor

    II śniadanie: gruszka

    Obiad : Zupa brokułowa z włoszczyzną, ziemniakami i zieleniną zabielana, filet  z indyka opiekany z warzywami w sosie jogurtowo -                         musztardowym, makaron pene, kompot owocowy

    Bezml: Zupa bez zabielania

    Podwieczorek : Zupa mleczna z płatkami owsianymi lub ryżowymi, bułka  maślana z masłem, twarożkiem i cząstkami świeżego                                 banana

    Bezml : Herbata lipowa, bułka pszenna z masłem i dżemem

    Wtorek

    Śniadanie: Kakao na mleku, chleb razowy i pszenny z masłem, kiełbasa podwawelska pieczona w piecu konwencyjnym,                                         keczup

    Bezml : Herbata lipowa

    II śniadanie : pomarańcze

    Obiad: Rosół z kurczaka z warzywami, zieleniną i brązowym ryżem, babka ziemniaczana nadziewana mielonym mięsem wieprzowym                     pieczona w piecu, surówka z marchwi, pora i jabłka z oliwka, lemoniada cytrynowa

    Podwieczorek: Kawa inka na mleku, bagietka z masłem, sałatka z kapusty pekińskiej, ogórka świeżego, papryki i suszonych                                 pomidorów

     Bezml : Herbata miętowa

ŚRODA

Środa    Śniadanie: Herbata zielona z wiśnią, stół szwedzki – dzieci robią sobie same kanapki - pieczywo pszenne i mieszane z masłem,                         wędlina wieprzowa, ser żółty, zestaw świeżych warzyw: sałata, pomidor,  rzodkiewka, mix sałat

    II śniadanie: suszone morele

    Obiad: Zupa jarzynowa z zieleniną i ziemniakami zabielana, gulasz z szynki wieprzowej z warzywami, kluski śląskie,                                  surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem i cebulą w sosie jogurtowym, kompot truskawkowy

    Bezml: Zupa bez zabielania

Pod        Podwieczorek: Kakao na mleku, pizza własnego wypieku z wędliną wieprzową, warzywami,  mozzarella, polana keczupem 

               Bezml: Herbata                                                   

Czwartek

    Śniadanie: Kawa inka na mleku, bułka pełnoziarnista z masłem, łopatka  pieczona własnego wyrobu, pomido

    Bezml: Herbata owocowa

    II Śniadanie:  szklanka soku jabłkowo - marchwiowego

    Obiad: Zupa – krem z kalafiorów ( białego i zielonego romanesco ) z włoszczyzną i groszkiem ptysiowym zabielana, nugetsy z piersi                     kurczaka panierowane pieczone w piecu, ryż z warzywami na sypko, kompot porzeczkowy

    Bezml : Zupa – krem bez zabielania

    Podwieczorek: Zupa mleczna z makaronem zacierka, bułeczka francuska z dodatkiem tarkowanych owoców posypana cukrem pudrem                                 własnego wypieku

    Bezml : Herbata owocowa

Piątek

    Śniadanie: Herbata malinowa, bułka pszenna z masłem, pastella z sera żółtego ze szczypiorkiem i majonezem,

    II śniadanie: chrupki kukurydziane

    Obiad : Zupa koperkowa z warzywami, płatkami ryżowymi i ziemniakami, filet z miruny panierowany w jajku, ziemniakami,                     surówka z ogórka kiszonego z cebulką i oliwką, kompot jabłkowy

    Podwieczorek: Mleko, ryż ugotowany na sypko z tarkowanymi jabłkami i cynamonem

    Bezml : Herbata miętow

II TYDZIEŃ

Poniedziałek

    Śniadanie : Zupa mleczna z kasza kus kus, chleb żytni i pszenny z masłem, wędlina drobiowa, ogórek świeży, rzodkiewka

    Bezml : Herbata owocowa

    II śniadanie: marchewka do pochrupania

    Obiad: Zupa z kapusty kiszonej z włoszczyzną i ziemniakami, zapiekanka mięsno – makaronowa z warzywami i sosem                 pomidorowym, kompot wiśniowy

    Podwieczorek: Mleko, bułka pszenna z masłem, nutella własnego wyrobu ( banany, avocado, krem orzechowy, kakao )

        Bezml: Herbata malinowa

Wtorek

    Śniadanie : Kakao na mleku, stół szwedzki – do wyboru : chleb pszenny i żytni z masłem, wędlina wieprzowa, jajko gotowane,                          świeże warzywa

    Bezml : Herbata lipowa

    II śniadanie: jabłka

    Obiad: Zupa  z brukselki z włoszczyzną i ziemniakami zabielana, bitki schabowe w sosie wielowarzywnym, kasza pęczak,                 ogórek kiszony, lemoniada pomarańczowa

    Bezml : Zupa bez zabielania

    Podwieczorek: Herbata lipowa,  bagietka z masłem, pastella z kiełbasą szynkową, gotowanym jajkiem, świeżym szczypiorkiem i                                 koperkiem w sosie jogurtowo - majonezowym

Środa

    Śniadanie: Zupa mleczna z kaszą jęczmienną, bułka kukurydziana z masłem, klops wieprzowy własnego wypieku, ogórek świeży

     Bezml : Herbata zielona z opuncją

      II śniadanie:  banany

      Obiad: Zupa – krem z warzyw mieszanych z zieleniną, ziemniakami i prażonymi płatkami migdałowymi zabielany, farszynki z                     mięsem wieprzowym / pierogi z mięsem polane okrasą, surówka z buraczków czerwonych z cebulką i oliwką,  kompot                     agrestowy

      Bezml : Zupa – krem bez zabielania

      Podwieczorek: Kisiel owocowy własnego wyrobu, ciasto marchewkowe własnego wypieku posypane cukrem pudrem

   Czwartek

    Śniadanie : Zupa mleczna z makaronem kolanka, chleb pszenny i słonecznikowy z masłem, humus z pieczonego mięsa

                    z warzywami, ogórek kiszony

     Bezml: : Herbata miętowa

    II śniadanie : suszone jabłka

    Obiad: Zupa krupnik z kaszą jaglaną ,włoszczyzną i ziemniakami, kurczak pieczony w piecu, ziemniaki, marchewka kostka                     duszona na masełku, kompot malinowy

    Podwieczorek: Kawa inka na mleku, sałatka z kabanosów drobiowych, makaronu świderki, pomidora, świeżego ogórka i sosu                                 jogurtowo - majonezowego

    Bezml : Herbata owocowa

Piątek

    Śniadanie: Herbata zielona z wiśnią, chleb razowy i dyniowy z masłem, pasta z tuńczyka z gotowanym jajkiem, papryką,                         szczypiorkiem i majonezem

    II śniadanie: pomidorki koktajlowe

    Obiad: Zupa fasolowa z warzywami i ziemniakami, naleśniki z białym serem lub pierogi z truskawkami polane owocowo –                 jogurtowym musem

    Bezml: Naleśniki z prażonym jabłkiem lub pierogi z truskawkami polane owocową polewą

    Podwieczorek : Mleko, sałatka owocowa (banany, gruszka, pomarańcze, winogrono bez pestek ,galaretka brzoskwiniowa ),                                  faworek z ciasta francuskiego - wypiek własny

    Bezml: Herbata miętowa

 

 

    PONIŻEJ ZNAJDUJĄ SIĘ PRZEPISY na niektóre nasze dania.

Drodzy Rodzice w  tym miejscu może być również Wasz Przepis na zdrową, pyszną potrawę, którą polecacie innym.

Zachęcamy do przesyłania przepisów na nasz adres 

 

e-mail:ps56@um.bialystok.pl

 

                                  ​​​​​​​