tu kiedyś będzie logo przedszkola
Przedszkole Samorządowe nr 56
ul. Gen. J. Hallera 38
15-814 Białystok
tel.: 85 654 42 48

Przedszkole Samorządowe nr 56 w Białymstoku

JADŁOSPIS


Jadłospis sporadycznie może ulec zmianie.

Nie stosujemy konserwantów, stosujemy przyprawy naturalne.

Wszystkie dania są wykonane przez kuchnię przedszkolną: własnego wyrobu pasztety, wędliny, ciasta, dżemy, kisiele oraz dania obiadowe.

 

  1. 01.03.2019 do 31.05.2019

 

Dzieci codziennie otrzymują świeży bukiet jarzyn bądź owoców

 

I TYDZIEŃ

 

Poniedziałek

Śniadanie : Herbata owocowa, kolorowa kanapka (chleb pszenny i żytni z masłem, wędlina wieprzowa lub drobiowa, ser żółty, ogórek kiszony)

II śniadanie: świeży owoc lub warzywo

Obiad : Zupa chłopska z zacierką i zieleniną, kotlet mielony wieprzowy z serem mozzarella, ziemniaki puree, surówka z warzyw mieszanych (kapusta świeża, marchew seler, pietruszka, ogórek zielony z oliwką )

Podwieczorek : Mleko, racuszki z tarkowanym jabłkiem własnego wyrobu

Bezml: Herbata malinowa

 

Wtorek

Śniadanie: Kakao na mleku, chleb pszenny i słonecznikowy z masłem, parówka lub frankfurterka na gorąco, sałatka z pomidora z cebulką

Bezml: Herbata lipowa

Obiad: Zupa – krem wielowarzywna zabielana, spaghetti z mięsem wieprzowym w sosie pomidorowym z bazylią, kompot truskawkowy

Bezml: Zupa bez zabielania

Podwieczorek: Herbata z cytryną, paluch pszenny z masłem, warzyw pasta z pieczonych  (marchew pietruszka, seler, cebula ), ogórek kiszony

 

 

Środa

Śniadanie: Kawa inka na mleku, bułka pszenna z masłem, rolada z kurczaka własnego wyrobu, ogórek świeży

Bezml: Herbata z owoców leśnych

II śniadanie: Sok jabłkowy

Obiad: Kapuśniak ze świeżej kapusty z ziemniakami zabielany, kotlety ziemniaczane w sosie mięsno-warzywnym, surówka z czerwonej kapusty z porem i sosem winegret, lemoniada cytrynowa

Bezml: Zupa bez zabielania

Podwieczorek: Zupa mleczna z kaszą jęczmienną lub jaglaną, ciasteczka maślane własnego wyrobu pieczone w piecu konwekcyjno-parowym

Bezml Herbata miętowa

 

Czwartek

Śniadanie: Kakao na mleku, stół szwedzki (chleb pszenny i żytni z masłem, wędlina wieprzowa lub  drobiowa, ser żółty, jajko gotowane, warzywa: sałata, rzodkiewka, pomidor, ogórek kiszony lub świeży

Bezml: Herbata miętowa

Obiad: Zupa z fasolki szparagowej z warzywami i ziemniakami zabielana, „ala”gołąbki mięsno-warzywne w sosie pomidorowym pieczone w piecu konwekcyjno-parowym, ziemniaki,  kompot z jabłek

Bezml: Zupa bez zabielania

Podwieczorek: Herbata owocowa, sałatka jarzynowa własnego wyrobu, chleb pszenny i żytni z masłem, pasztet drobiowo-wieprzowy własnego wypieku

 

 Piątek

 

Śniadanie: Zupa mleczna z makaronem, chleb pszenny i z siemieniem lnianym, masłem, pasta jajeczna ze szczypiorkiem i rzodkiewką

Bezml: Herbata z cytryną

II śniadanie: Chipsy bananowe i suszone jabłka

Obiad: Barszcz ukraiński z warzywami i ziemniakami zabielany, tymbaliki rybne w sosie leczo (marchew, seler, pietruszka, cebula w sosie pomidorowym ), ziemniaki, lemoniada pomarańczowa

Bezml: Zupa bez zabielania

Podwieczorek: Mleko, bułka pszenna z nutellą własnego wyrobu (masło orzechowe, banany, awokado, miód )

Bezml: Herbata malinowa z żurawiną

 

 

II TYDZIEŃ

 

Poniedziałek

Śniadanie: Zacierka na mleku, wiosenna kanapka (chleb pszenny i  żytni z masłem ziołowym, szynka wieprzowa, rzodkiewka, pomidor )

Bezml: Herbata miętowa

II śniadanie: szklanka soku jabłkowo……

Obiad: Zupa-krem z białych warzyw zabielana, gałki z mięsa wieprzowego w sosie pomidorowym, kasza  bulgur, surówka z kapusty pekińskiej ze szczypiorkiem i rzodkiewką z dresingiem jogurtowo-majonezowy, lemoniada pomarańczowa;

Bezml: Zupa bez zabielania

Podwieczorek: Herbata z owoców leśnych, bułka  maślana z masłem, twarożkiem waniliowo-malinowym/jagodowym

 

Wtorek

Śniadanie Kakao na mleku,  chleb pszenny i żytni z masłem, pasta z mięsa pieczonego z warzywami własnego wyrobu, ogórek kiszony lub świeży

Bezml: Herbata owocowa

Obiad: Zupa grochowa z warzywami i ziemniakami, pierogi z mięsem wieprzowym, buraczki zasmażane na ciepło, kompot jabłkowy

Podwieczorek: Mleko, ciasto jogurtowo-biszkoptowe z frużeliną truskawkową własnego wyrobu pieczone w piecu konwekcyjno-parowym

Bezml: Napój miodowy

 

 

 

 

Środa

Śniadanie: Herbata owocowa z żurawiną, stół szwedzki (chleb pszenny i żytni z masłem, wędlina wieprzowa, ser żółty, warzywa :papryka świeża, mix sałat. ogórek świeży, kiełki rzodkiewki )

II śniadanie: Owoc

 Obiad: Zupa pomidorowa z makaronem i zieleniną, kotlety jajeczne z koperkiem ,puree ziemniaczano-marchwiowe, warzywa na parze (mini marchewka, kalafior, brokuł), napój miodowy z miętą i cytryną

Bezml: Zupa bez zabielania

Podwieczorek: Kawa inka na mleku, bagietka z masłem ziołowo-czosnkowym, sałatka ziemniaczana z szynką wieprzową, ogórkiem kiszonym, cebulą cukrową

Bezml: Herbata owocowa

Czwartek

Śniadanie: Płatki ryżowe na mleku, bułka pszenna z masłem, łopatka pieczona własnego wyrobu, sałata

Bezml: Herbata miętowa

Obiad: Rosół z makaronem i zieloną natką pietruszki, kurczak pieczony w piecu konwekcyjno-parowym, ziemniaki, surówka z pora, marchwi i jabłka w sosie jogurtowo-majonezowym, lemoniada pomarańczowa

Bezml: Surówka z oliwką

Podwieczorek: Mleko, sałatka owocowa (banan, winogrono, pomarańcze, kiwi, galaretka owocowa ) z dresingiem jogurtowym i chrupkami kukurydzianymi

Bezml: Herbata owocowa

Piątek

Śniadanie: Herbata malinowa, chleb pszenny i żytni z masłem, pastella własnego wyrobu z tuńczykiem, jajkiem, szczypiorem, papryką świeżą i koperkiem

II śniadanie: Świeże warzywo

Obiad: Zupa krupnik z zieleniną i ziemniakami zabielany, naleśniki z serem pomarańczowym pod jogurtowo-owocową pierzynką, kompot truskawkowy

Bezml: Zupa bez zabielania, naleśniki bez laktozy

Podwieczorek : Kakao na mleku, makaron świderki z frużoliną jabłkowo-cynamonową zapiekany w piecu konwekcyjno-parowym

Bezml: Herbata lipowa