JADŁOSPIS


Jadłospis sporadycznie może ulec zmianie.

Nie stosujemy konserwantów, stosujemy przyprawy naturalne.

Wszystkie dania są wykonane przez kuchnię przedszkolną: własnego wyrobu pasztety, wędliny, ciasta, dżemy, kisiele oraz dania obiadowe.

    

01.09.2023r. do 30.11.2023r.

 

Dzieci codziennie otrzymują świeży bukiet jarzyn bądź owoców

 

I TYDZIEŃ

    Poniedziałek

    Śniadanie: Zupa mleczna z płatkami ryżowymi, chleb słonecznikowy i pszenny z masłem,

                        wędlina wieprzowa ,ogórek świeży ,papryka

    Bezml : Herbata zielona

    II śniadanie: marchewka do pochrupania

    Obiad : Zupa jarzynowa z ziemniakami i zieleniną zabielana, strogonow z indyka z warzywami,

                    kasza jęczmienna, surówka z czerwonej kapusty w sosie majonezowo – jogurtowym, kompot truskawkowy

    Bezml: Zupa bez zabielania

    Podwieczorek : Mleko, pankejki z bananami własnego wypieku posypane cukrem pudrem

    Bezml : Herbata lipowa

                Wtorek

    Śniadanie: Herbata owocowa z żurawiną, chleb żytni i pszenny z masłem, omlet jajeczny ze świeżymi warzywami                         i ziołami

    II śniadanie : śliwki

    Obiad: Zupa pomidorowa z ryżem, włoszczyzną  i zieleniną zabielana ,bitki schabowe duszone z warzywami,                     ziemniaki, ogórek kiszony, lemoniada pomarańczowa

     Bezml : Zupa bez zabielania

    Podwieczorek: Kawa inka na mleku, paluch pszenny, nutella własnego wyrobu

    Bezml : Herbata lipowa

Środa

ŚrodŚ    Śniadanie: Kakao na mleku, stół szwedzki – pieczywo pszenne i mieszane, wędlina drobiowa lub wieprzowa, jajko                             gotowane, zestaw świeżych warzyw : sałata, pomidor,  rzodkiewka

    Bezml : Herbata miętowa,

    II śniadanie: jabłka suszone

    Obiad: Zupa – krem z dyni z prażonymi pestkami, pierogi z nadzieniem mięsno – warzywnym własnego wyrobu,                     surówka z buraczków z cebulką cukrową i oliwką, kompot porzeczkowy

    Bezml: Zupa – krem bez zabielania

    Podwieczorek : Herbata rumiankowa, sałatka owocowa ( banany, brzoskwinie, gruszka, arbuz, winogrono )

                                z galaretka truskawkową i paluchem cynamonowo - makowym

Czwartek        

    Śniadanie: Kawa inka na mleku, bułka z pestkami słonecznika  z masłem, rolada z kurczaka własnego wyrobu,                                ogórek świe

    Bezml: Herbata pokrzywowa

    II Śniadanie:  kalarepka

    Obiad: Zupa brokułowa z włoszczyzną i zieleniną zabielana, kotlet pożarski pieczony w piecu ,ziemniaki,                     marchew kostka duszona na masełku, kompot owocowy

    Bezml : Zupa bez zabielania

    Podwieczorek: Zupa mleczna z makaronem muszelki, ciasto biszkoptowe ze świeżymi śliwkami własnego                                 wypieku

      Bezml : Herbata zielona

    Piątek

    Śniadanie: Herbata zielona ,chleb pszenny i dyniowy z masłem, pastella jajeczna ze szczypiorkiem, zieleniną

                 i majonezem

    II śniadanie: banany

    Obiad : Zupa fasolowa z warzywami i ziemniakami, filet rybny z miruny panierowany w jajku, frytki                     ziemniaczane, surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem, cebulką i oliwką, lemoniada cytrynow

    Podwieczorek: Mleko, makaron kokardka z serem białym polany musem malinowym

    Bezml :Herbata miętowa, makaron z owocami sezonowymi

    II TYDZIEŃ

 

-Poniedziałek

    Śniadanie : Kawa inka na mleku, kolorowa kanapka – chleb słonecznikowy i pszenny z masłem, wędlina                         wieprzowa, sałata, pomidor, szczypior

    Bezml : Herbata malinowa

    II śniadanie: jabłko

    Obiad: Zupa  szpinakowa z jajkiem, włoszczyzną i ziemniakami zabielana, gulasz z szynki wieprzowej z     warzywami, makaron świderki, surówka z kapusty pekińskiej z pomidorem, szczypiorkiem i oliwką                     kompot agrestowy

    Bezml: Zupa bez zabielania

    Podwieczorek: Zupa mleczna z ryżem, paluch pszenny z masłem i twarożkiem waniliowym na słodko

    Bezml: Herbata lipowa, paluch pszenny z masłem i dżemem owocowym

Wtorek

    Śniadanie : Herbata zielona z wiśnią, chleb pszenny i żytni z masłem, kiełbaska na gorąco z dodatkiem sosu                         pomidorowego

    II śniadanie: nektarynka

    Obiad: Zupa – krem z białych warzyw zabielany z prażonymi płatkami migdałowymi, medaliony z indyka z                     warzywami na parze (marchew mini, brokuły, kalafior ),ziemniaki purre z masełkiem, lemoniada cytrynowa

    Bezml: Zupa – krem bez zabielania

    Podwieczorek: Zupa mleczna z makaronem literki,  jagodzianka drożdżowa  własnego wypieku

    Bezml :Herbata pokrzywowa

Środa            

Śniadanie: Herbata owocowa z dzikiej róży ,stół szwedzki – dzieci same robią kanapki chleb pszenny i żytni z masłem, wędlina, ser żółty i mieszanka świeżych warzyw ( pomidor, papryka, cykoria, rzodkiewka )

    II śniadanie:  kiwi

    Obiad: Zupa z buraków czerwonych z warzywami, zieleniną i ziemniakami zabielany, klopsiki wieprzowe w sosie                 własnym, kasza pęczak z ziołami, surówka z marchewki, jabłka i pora z dresingiem jogurtowo – majonezowy

    Bezml :Zupa bez zabielania

    Podwieczorek:  Kakao na mleku, bagietka z masłem, sałatka jarzynowa własnego wyrobu, klops wieprzowy                         własnego wypieku

    Bezml: Herbata lipowa

Czwartek

 

    Śniadanie: Zupa mleczna z zacierką własnego wyrobu, chleb razowy i pszenny z masłem, łopatka w ziołach                             własnego wypieku, pomidor

        Bezml: Herbata owocowa

    II śniadanie: pomidorki koktajlowe

    Obiad: Rosół drobiowy z warzywami, zieleniną i makaronem nitka, schabowy z   piersi kurczaka w jajku,                 ziemniaki, surówka z białej kapusty ze świeżym ogórkiem i koperkiem, kompot rabarbarowy

    Podwieczorek: Kawa inka na mleku, tosty z pieczywa pszennego z dodatkiem  wędliny, pomidora i sera żółtego

    Bezml : Herbata miętowa

Piątek

    Śniadanie: Herbata malinowa, chleb pszenny i wieloziarnisty, pasta z makreli wędzonej z ogórkiem kiszonym,                         jajkiem gotowanym, szczypiorkiem i majonezem

    II śniadanie: chrupki kukurydziane

    Obiad: Kapuśniak ze świeżej kapusty z warzywami ,zieleniną i ziemniakami, naleśniki z serem białym polane                 musem ze świeżych owoców, kompot jabłkowy z cynamonem

    Bezml: Naleśniki z prażonym jabłkiem polane owocową polewą

    Podwieczorek : Koktajl mleczno – owocowy, ciasteczka maślane własnego wypieku posypane cukrem pudrem

    Bezml: Herbata miętowa

 

ZAPRASZAMY DO OBEJRZENIA ZDJĘĆ NIEKTÓRYCH POTRAW!!!!

 

    PONIŻEJ ZNAJDUJĄ SIĘ PRZEPISY na niektóre nasze dania. Drodzy Rodzice w  tym miejscu może być również Wasz Przepis na zdrową, pyszną potrawę, którą polecacie innym.

Zachęcamy do przesyłania przepisów na nasz adres 

 

e-mail:ps56@um.bialystok.pl