tu kiedyś będzie logo przedszkola
Przedszkole Samorządowe nr 56
ul. Gen. J. Hallera 38
15-814 Białystok
tel.: 85 654 42 48

Przedszkole Samorządowe nr 56 w Białymstoku

JADŁOSPIS


Jadłospis sporadycznie może ulec zmianie.

Nie stosujemy konserwantów, stosujemy przyprawy naturalne.

Wszystkie dania są wykonane przez kuchnię przedszkolną: własnego wyrobu pasztety, wędliny, ciasta, dżemy, kisiele oraz dania obiadowe.

 

 

  1. 01.10.2019 do 31.12.2019

 

Dzieci codziennie otrzymują świeży bukiet jarzyn bądź owoców;

 

I TYDZIEŃ

 

Poniedziałek

Śniadanie : Herbata owocowa, kolorowa kanapka jesienna (chleb pszenny i słonecznikowy z masłem, wędlina wieprzowa lub drobiowa ,ser żółty, rzodkiewka, pomidor );

Obiad : Zupa ogórkowa z warzywami i ziemniakami zabielana, gulasz z indyka, kasza pęczotto z cebulką, surówka z kalarepy, jabłka, szczypiorku i oliwką, lemoniada cytrynowa z miętą;

Bezml : Zupa bez zabielania;

Podwieczorek : Kakao na mleku, bułka pszenna z masłem, pasta serowo – bananowa na słodko;

Bezml :  Herbata malinowa;

 

Wtorek

Śniadanie : Zupa mleczna z makaronem, parówka lub kiełbasa na gorąco z sosem pomidorowym, chleb z masłem (własnego wypieku z ziarnami ), ogórek świeży lub kiszony;

Bezml : Herbata lipowa;

Obiad : Zupa – krem z cukinii z warzywami i ziemniakami zabielana, pierogi drobiowo – wieprzowe, sałatka z buraczków z cebulką i oliwką, kompot owocowy;

Bezml : Zupa bez zabielania;

Podwieczorek : Herbata z cytryną, paluch pszenny z masłem, humus z ciecierzycy z pieczonymi warzywami (papryka, cebula, marchew, seler ), ogórek kiszony;

 

 

Środa

Śniadanie : Herbata z owoców leśnych, stół szwedzki (chleb pszenny i żytni z masłem wędlina wieprzowa lub drobiowa, ser żółty, warzywa : sałata, rzodkiewka, pomidor );

Obiad : Rosół z makaronem i zieleniną, udo z kurczaka pieczone w piecu konwekcyjno – parowym, ziemniaki, surówka z marchewki i pora w sosie jogurtowym, lemoniada pomarańczowa;

Podwieczorek : Mleko, pączusie serowe własnego wypieku;

Bezml : Herbata miętowa;

 

Czwartek

Śniadanie : Kawa na mleku, bułka pszenna z masłem, rolada z kurczaka własnego wyrobu, papryka świeża;

Bezml : Herbata zielona z pigwą;

Obiad : Zupa porowa z ziemniakami zabielana, bitki schabowe z duszonymi warzywami, ziemniaki, ogórek kiszony, kompot porzeczkowy;

Bezml : Zupa bez zabielania;

Podwieczorek : Koktajl mleczno – owocowy, chałka drożdżowa z masłem;

 

 Piątek

 

Śniadanie : Kakao na mleku, paluch pszenny z masłem, pasta z sera żółtego ze szczypiorkiem i świeżym koperkiem;

 Bezml : Herbata z cytryną;

Obiad : Kapuśniak z młodej kapusty z warzywami i ziemniakami , filet rybny w cieście naleśnikowym, ziemniaki opiekane, surówka z pomidora z cebulą i oliwką, lemoniada cytrynowo – pomarańczowa z miętą;

Podwieczorek : Herbata owocowa z żurawiną, ryż zapiekany z malinami / truskawkami;

 

 

II TYDZIEŃ

 

Poniedziałek

Śniadanie: Kawa inka na mleku, chleb pszenny i żytni z masłem, wędlina drobiowa / wieprzowa, ogórek świeży;

Bezml : Herbata zielona;

Obiad : Zupa kalafiorowa z warzywami i ziemniakami zabielana, gałki drobiowo – wieprzowe w sosie pomidorowym, kasza jęczmienna / bulgur, mizeria z ogórka świeżego, sok jabłkowy;

Bezml : Zupa bez zabielania;

Podwieczorek : Mleko, rogaliki drożdżowe z marmoladą własnego wypieku;

Bezml : Herbata lipowa;

 

Wtorek

Śniadanie : Herbata owocowa, stół szwedzki : chleb pszenny i słonecznikowy z masłem, wędlina wieprzowa, jajko, ser żółty, sałata, pomidor, rzodkiewka;

Obiad : Zupa – krem z dyni z groszkiem ptysiowym zabielana, kotlet pożarski z kurczaka, ziemniaki, marchewka karmelizowana, lemoniada pomarańczowa;

Bezml : Zupa bez zabielania;

Podwieczorek : Kakao na mleku, bagietka z masłem ziołowo – czosnkowym, sałatka jesienna z kapusty pekińskiej z papryką, ogórkiem świeżym i suszonymi pomidorami;

Bezml : Herbata malinowa;

 

Środa

Śniadanie : Kawa inka na mleku, zapiekanka hawajska z wędliną, żółtym serem i sosem pomidorowym posypana świeżą rukolą;

Obiad : Zupa pomidorowa z warzywami i ryżem zabielana, kluski śląskie z mięsem wieprzowym, surówka z czerwonej kapusty z cebulką i oliwką, kompot truskawkowy;

Bezml : Zupa bez zabielania;

Podwieczorek : Herbata owocowa z żurawiną,  chleb pszenny i żytni z masłem, szynką pieczoną własnego wyrobu, sałatka jarzynowa;

Czwartek

Śniadanie : Herbata zielona z maliną, bułka pszenna z masłem, pasztet mięsno – warzywny własnego wypieku, rzodkiewka, papryka świeża;

Bezml : Herbata miętowa;

Obiad : Zupa fasolowa z warzywami i ziemniakami, zapiekanka mięsno – makaronowa / kociołek warzywno – drobiowy, ogórek małosolny lub kiszony, kompot jabłkowy;

Podwieczorek : Zupa mleczna z zacierką, ciasto marchewkowe posypane cukrem pudrem własnego wypieku;

Bezml : Herbata owocowa;

Piątek

Śniadanie : Herbata z cytryną, chleb pszenny i własnego wyrobu pieczonym w piecu konwekcyjno – parowym, pasta z makreli wędzonej ze szczypiorkiem i świeżym koperkiem;

Obiad: Zupa barszcz czerwony z warzywami i ziemniakami zabielany, naleśniki z serem pod jogurtowo – owocową pierzynką, lemoniada cytrynowa z miętą;

Bezml : Zupa bez zabielania, naleśniki bez laktozy;

Podwieczorek : Kawa inka na mleku, frytki ziemniaczane pieczone w piecu konwekcyjno – parowym, keczup;

Bezml : Herbata lipowa;

 

 

  1. 13.01.2020 do 31.03.2020

I TYDZIEŃ

 

Poniedziałek

Śniadanie: Herbata owocowa z żurawiną ,zimowa kanapka (chleb pszenny i ze słonecznikiem z masłem, wędlina wieprzowa, ogórek kiszony )

II śniadanie: świeży owoc

Obiad: Zupa krupnik z warzywami i ziemniakami zabielany, makaron spaghetti z mięsem wieprzowym ,kompot z czarnej porzeczki

Bezml: Zupa bez zabielania

Podwieczorek : Kawa inka na mleku, bułka pszenna ,nutella własnego wyrobu (masło orzechowe ,banany, avocado, kakao, miód )

Bezml: Herbata miętowa

Wtorek

Śniadanie Herbata z cytryną, chleb razowy i pszenny z masłem, jajecznica z kiełbasą i szczypiorkiem

Obiad Zupa brokułowa z warzywami i ziemniakami zabielana ,kotlet mielony wieprzowy ,purre  ziemniaczane, surówka z  białej kapusty ze świeżym ogórkiem, koperkiem i oliwką, lemoniada pomarańczowa

Bezml: Zupa bez zabielania

Podwieczorek: Kakao na mleku, chleb pszenny i żytni z masłem, ser żółty, surówka z kapusty pekińskiej z papryką, rzodkiewką i szczypiorem w sosie jogurtowo – majonezowym

Bezml: Herbata lipowa

 

Środa

Śniadanie Kawa inka na mleku, stół szwedzki (chleb pszenny i żytni z masłem, wędlina drobiowa ,ser żółty, jajko, pomidor, sałata, rzodkiewka ,papryka – w tym dniu dzieci robią kanapki same )

Bezml: Herbata malinowa

II śniadanie: szklanka soku owocowego

Obiad : Zupa – krem z białych warzyw z ziemniakami zabielana, filet z piersi kurczaka pod porową pierzynką z warzywami ( marchew, seler, pietruszka, por ) ,ziemniaki, kompot jabłkowy

Bezml: Zupa bez zabielania

 

Podwieczorek : Herbata rumiankowa ,ciasteczka maślane własnego wyrobu pieczone w piecu konwekcyjno - parowym

 

Czwartek

Śniadanie : Herbata owocowa z żurawiną, bułka grahamka z masłem, łopatka element pieczona własnego wyrobu, sałata ,rzodkiewka

Obiad: Zupa chłopska z warzywami  zacierką i zieleniną, a”la gołąbki z ryżem opiekane w piecu konwekcyjno – parowym w sosie pomidorowym ,ziemniaki, kompot wieloowocowy

Podwieczorek : Mleko, kasza manna na gęsto z owocami ( truskawkami / malinami )

Bezml : Herbata owocowa ,kasza manna na soku jabłkowym

 Piątek

Śniadanie :Zupa mleczna z płatkami ryżowymi, chleb dyniowy i pszenny z masłem, jajko ugotowane na twardo z majonezem i szczypiorkiem

Bezml : Herbata miętowa

II śniadanie: bukiet warzyw (pomidorki koktajlowe, kalarepka, marchewka )

Obiad : Zupa jarzynowa z ziemniakami zabielana, gałka rybna w sosie koperkowo – śmietanowym, kasza jęczmienna, surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem i cebulką w oliwce, lemoniada cytrynowa

Bezml : Zupa bez zabielania, gałka rybna w sosie koperkowym

Podwieczorek : Mleko, makaron świderki z musem jogurtowo – malinowym / truskawkowym

Bezml : Herbata z owoców leśnych, makaron z musem owocowym

II TYDZIEŃ

 

Poniedziałek

Śniadanie: Herbata lipowa, chleb pszenny i żytni z masłem, wędlina drobiowa, pomidor, rzodkiewka

II śniadanie: suszone jabłka i chipsy bananowe

Obiad Zupa grochowa z ziemniakami, potrawka z kurczaka z warzywami, ryż brązowy, surówka z kapusty pekińskiej, marchwi i jabłka z oliwką, kompot truskawkowy

Podwieczorek Kawa inka na mleku, frytki ziemniaczane pieczone w piecu konwekcyjno – parowym, keczup

Bezml:  Herbata malinowa

Wtorek

Śniadanie : Kakao na mleku, chleb pszenny i żytni z masłem, kiełbasa na gorąco, pomidor

Bezml: Herbata miętowa

Obiad: Zupa – krem z buraków czerwonych i jabłek zabielana, zapiekanka mięsno – ziemniaczana, sałatka z ogórka kiszonego z cebulką w sosie musztardowym, lemoniada pomarańczowa

Bezml : Zupa bez zabielania

Podwieczorek: Herbata z cytryną, bułka pszenna z masłem, pasta z mięsa pieczonego z warzywami ( marchew, pietruszka, por, seler, papryka, cebula ), rzodkiewka

 

 

Środa

Śniadanie: Herbata truskawkowa z żurawiną, stół szwedzki dzieci w tym dniu same robią kanapki ( chleb  z masłem, wędlina, ser żółty, mix warzyw – cykoria, ogórek kiszony, papryka czerwona )

II śniadanie: świeże owoce

Obiad: Rosół z warzywami i makaronem w kształcie literek, pałki kurczaka pieczone w piecu konwekcyjno – parowym, ziemniaki, marchewka duszona, kompot jabłkowy z cynamonem

Podwieczorek: Mleko, oponki serowe własnego wypieku posypane cukrem pudrem

Bezml: Woda z miodem i cytryną

Czwartek

Śniadanie : Zupa mleczna z kaszą jęczmienną, bułka pszenna z masłem, rolada drobiowa własnego wyrobu, papryka czerwona, rzodkiewka

Bezml: Herbata zielona z pigwą

II śniadanie: marchew do pochrupania

Obiad: Zupa z fasolki szparagowej z warzywami i ziemniakami zabielana, pierogi z mięsem wieprzowo – drobiowym, surówka z warzyw mieszanych(kapusta biała, marchew, seler, pietruszka ) z oliwką, lemoniada pomarańczowa

Bezml :Zupa bez zabielania

Podwieczorek: Herbata zielona, jabłko pieczone w piecu konwekcyjno – parowym, wafle ryżowe
 

Piątek

Śniadanie: Kawa inka na mleku ,chleb dyniowy i pszenny z masłem, pasta jajeczna z rzodkiewką, szczypiorkiem i świeżym koperkiem z majonezem

Bezml: Herbata rumiankowa

II śniadanie: świeże warzywa

Obiad : Zupa pomidorowa z warzywami i makaronem zabielana, naleśniki z białym serem polane sosem jogurtowo – śmietanowym, kompot z czarnej porzeczki

Bezml: Zupa bez zabielania, naleśniki z serem bez laktozy

Podwieczorek : Herbata miętowa, sałatka owocowa (pomarańcze, gruszka, banan, winogron, galaretka owocowa )z chrupkami kukurydzianymi