tu kiedyś będzie logo przedszkola
Przedszkole Samorządowe nr 56
ul. Gen. J. Hallera 38
15-814 Białystok
tel.: 85 654 42 48

Przedszkole Samorządowe nr 56 w Białymstoku

JADŁOSPIS


Jadłospis sporadycznie może ulec zmianie.

Nie stosujemy konserwantów, stosujemy przyprawy naturalne.

Wszystkie dania są wykonane przez kuchnię przedszkolną: własnego wyrobu pasztety, wędliny, ciasta, dżemy, kisiele oraz dania obiadowe.

 

 

 

 

 

  1. 01.10.2019 do 31.12.2019

 

Dzieci codziennie otrzymują świeży bukiet jarzyn bądź owoców;

 

I TYDZIEŃ

 

Poniedziałek

Śniadanie : Herbata owocowa, kolorowa kanapka jesienna (chleb pszenny i słonecznikowy z masłem, wędlina wieprzowa lub drobiowa ,ser żółty, rzodkiewka, pomidor );

Obiad : Zupa ogórkowa z warzywami i ziemniakami zabielana, gulasz z indyka, kasza pęczotto z cebulką, surówka z kalarepy, jabłka, szczypiorku i oliwką, lemoniada cytrynowa z miętą;

Bezml : Zupa bez zabielania;

Podwieczorek : Kakao na mleku, bułka pszenna z masłem, pasta serowo – bananowa na słodko;

Bezml :  Herbata malinowa;

 

Wtorek

Śniadanie : Zupa mleczna z makaronem, parówka lub kiełbasa na gorąco z sosem pomidorowym, chleb z masłem (własnego wypieku z ziarnami ), ogórek świeży lub kiszony;

Bezml : Herbata lipowa;

Obiad : Zupa – krem z cukinii z warzywami i ziemniakami zabielana, pierogi drobiowo – wieprzowe, sałatka z buraczków z cebulką i oliwką, kompot owocowy;

Bezml : Zupa bez zabielania;

Podwieczorek : Herbata z cytryną, paluch pszenny z masłem, humus z ciecierzycy z pieczonymi warzywami (papryka, cebula, marchew, seler ), ogórek kiszony;

 

 

Środa

Śniadanie : Herbata z owoców leśnych, stół szwedzki (chleb pszenny i żytni z masłem wędlina wieprzowa lub drobiowa, ser żółty, warzywa : sałata, rzodkiewka, pomidor );

Obiad : Rosół z makaronem i zieleniną, udo z kurczaka pieczone w piecu konwekcyjno – parowym, ziemniaki, surówka z marchewki i pora w sosie jogurtowym, lemoniada pomarańczowa;

Podwieczorek : Mleko, pączusie serowe własnego wypieku;

Bezml : Herbata miętowa;

 

Czwartek

Śniadanie : Kawa na mleku, bułka pszenna z masłem, rolada z kurczaka własnego wyrobu, papryka świeża;

Bezml : Herbata zielona z pigwą;

Obiad : Zupa porowa z ziemniakami zabielana, bitki schabowe z duszonymi warzywami, ziemniaki, ogórek kiszony, kompot porzeczkowy;

Bezml : Zupa bez zabielania;

Podwieczorek : Koktajl mleczno – owocowy, chałka drożdżowa z masłem;

 

 Piątek

 

Śniadanie : Kakao na mleku, paluch pszenny z masłem, pasta z sera żółtego ze szczypiorkiem i świeżym koperkiem;

 Bezml : Herbata z cytryną;

Obiad : Kapuśniak z młodej kapusty z warzywami i ziemniakami , filet rybny w cieście naleśnikowym, ziemniaki opiekane, surówka z pomidora z cebulą i oliwką, lemoniada cytrynowo – pomarańczowa z miętą;

Podwieczorek : Herbata owocowa z żurawiną, ryż zapiekany z malinami / truskawkami;

 

 

II TYDZIEŃ

 

Poniedziałek

Śniadanie: Kawa inka na mleku, chleb pszenny i żytni z masłem, wędlina drobiowa / wieprzowa, ogórek świeży;

Bezml : Herbata zielona;

Obiad : Zupa kalafiorowa z warzywami i ziemniakami zabielana, gałki drobiowo – wieprzowe w sosie pomidorowym, kasza jęczmienna / bulgur, mizeria z ogórka świeżego, sok jabłkowy;

Bezml : Zupa bez zabielania;

Podwieczorek : Mleko, rogaliki drożdżowe z marmoladą własnego wypieku;

Bezml : Herbata lipowa;

 

Wtorek

Śniadanie : Herbata owocowa, stół szwedzki : chleb pszenny i słonecznikowy z masłem, wędlina wieprzowa, jajko, ser żółty, sałata, pomidor, rzodkiewka;

Obiad : Zupa – krem z dyni z groszkiem ptysiowym zabielana, kotlet pożarski z kurczaka, ziemniaki, marchewka karmelizowana, lemoniada pomarańczowa;

Bezml : Zupa bez zabielania;

Podwieczorek : Kakao na mleku, bagietka z masłem ziołowo – czosnkowym, sałatka jesienna z kapusty pekińskiej z papryką, ogórkiem świeżym i suszonymi pomidorami;

Bezml : Herbata malinowa;

 

 

 

 

Środa

Śniadanie : Kawa inka na mleku, zapiekanka hawajska z wędliną, żółtym serem i sosem pomidorowym posypana świeżą rukolą;

Obiad : Zupa pomidorowa z warzywami i ryżem zabielana, kluski śląskie z mięsem wieprzowym, surówka z czerwonej kapusty z cebulką i oliwką, kompot truskawkowy;

Bezml : Zupa bez zabielania;

Podwieczorek : Herbata owocowa z żurawiną,  chleb pszenny i żytni z masłem, szynką pieczoną własnego wyrobu, sałatka jarzynowa;

Czwartek

Śniadanie : Herbata zielona z maliną, bułka pszenna z masłem, pasztet mięsno – warzywny własnego wypieku, rzodkiewka, papryka świeża;

Bezml : Herbata miętowa;

Obiad : Zupa fasolowa z warzywami i ziemniakami, zapiekanka mięsno – makaronowa / kociołek warzywno – drobiowy, ogórek małosolny lub kiszony, kompot jabłkowy;

Podwieczorek : Zupa mleczna z zacierką, ciasto marchewkowe posypane cukrem pudrem własnego wypieku;

Bezml : Herbata owocowa;

Piątek

Śniadanie : Herbata z cytryną, chleb pszenny i własnego wyrobu pieczonym w piecu konwekcyjno – parowym, pasta z makreli wędzonej ze szczypiorkiem i świeżym koperkiem;

Obiad: Zupa barszcz czerwony z warzywami i ziemniakami zabielany, naleśniki z serem pod jogurtowo – owocową pierzynką, lemoniada cytrynowa z miętą;

Bezml : Zupa bez zabielania, naleśniki bez laktozy;

Podwieczorek : Kawa inka na mleku, frytki ziemniaczane pieczone w piecu konwekcyjno – parowym, keczup;

Bezml : Herbata lipowa;