JADŁOSPIS


Jadłospis sporadycznie może ulec zmianie.

Nie stosujemy konserwantów, stosujemy przyprawy naturalne.

Wszystkie dania są wykonane przez kuchnię przedszkolną: własnego wyrobu pasztety, wędliny, ciasta, dżemy, kisiele oraz dania obiadowe.

  1. 01.12.2024r. do 28.02.2025r.

                                Dzieci codziennie otrzymują świeży bukiet jarzyn bądź owoców

 

I TYDZIEŃ

Poniedziałek

Śniadanie: Kakao na mleku, chleb słonecznikowy i pszenny z masłem, wędlina wieprzowa, rzodkiewka, pomidor

Bezml : Herbata rumiankowa

II śniadanie: mandarynki

Obiad : Zupa kalafiorowa z warzywami, ziemniakami i świeżą zieleniną zabielana, risotto z piersią z kurczaka zapiekane w piecu z warzywami (marchew, pietruszka, por, seler, cebula, papryka), kompot malinowy

Bezml: Zupa bez zabielania

Podwieczorek : Zupa mleczna z makaronem świderki, nutella własnego wyrobu na bułeczce pszennej

Bezml : Herbata lipowa

Wtorek

Śniadanie: Kakao na mleku, paluch pszenny z masłem, kiełbasa na gorąco z pieca polana keczupem

Bezml : Herbata owocowa z mango

II śniadanie:vbanany

Obiad: Kapuśniak z kiszonej kapusty z włoszczyzną i ziemniakami, gulasz z szynki wieprzowej z makaronem penne, warzywa  na parze(brokuł, kalafior, marchew mini), kompot agrestowy

Podwieczorek: Zupa mleczna z płatkami owsianymi, bułeczka drożdżowa z białym serem

Bezml : Herbata pokrzywowa, bułeczka drożdżowa z marmoladą

Środa

Śniadanie: Kawa inka na mleku, stół szwedzki – dzieci robią sobie same kanapki - pieczywo pszenne i mieszane z masłem, wędlina drobiowa lub wieprzowa, ser żółty, jajko gotowane na twardo, bukiet świeżych warzyw : pomidor,  rzodkiewka, mix sałat

Bezml: Herbata lipowa

II śniadanie: suszone morele

Obiad: Zupa pomidorowa z ryżem, włoszczyzną i zielenina zabielana, kluski śląskie z gotowanym mięsem i okrasą z cebulki, surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem i oliwką, lemoniada cytrynowa

Bezml: Zupa bez zabielania

Podwieczorek : Kakao na mleku, bułka pszenna z masłem, łopatka pieczona-wyrób własny, ogórek kiszony

Bezml : Herbata owocowa z malinami

Czwartek

Śniadanie: Kawa inka na mleku, chleb pszenny i dyniowy z masłem ,jajecznica z kiełbasą i szczypiorkiem

Bezml: Herbata z cytryną

II Śniadanie:  marchewka do pochrupania

Obiad: Zupa – krem z białych warzyw z prażonymi płatkami migdałowymi zabielany, kotlet mielony wieprzowy pieczony w piecu, ziemniaki, buraczki na ciepło, kompot z czarnej porzeczki

Bezml : Zupa – krem bez zabielania

Podwieczorek : Kakao na mleku, sałatka z makaronem kokardka, filetem z wędzonego indyka, pomidorem, ogórkiem świeżym, papryką i sosem jogurtowo – majonezowym

Bezml : Herbata lipowa

Piątek

Śniadanie: Zupa mleczna z kaszą jaglaną / jęczmienną, bułka pszenna z masłem, ser żółty, pomidor

Bezml : Herbata miętowa, bułka pszenna z masłem, dżemem owocowym

II śniadanie: gruszka

Obiad : Zupa fasolowa z warzywami i ziemniakami, filet rybny z miruny w jajku zapiekany w piecu konwekcyjnym, ziemniaki, ogórek kiszony, kompot śliwkowy

Podwieczorek : Jogurt do picia z truskawkami lub brzoskwiniami, ryż na sypko z prażonymi jabłkami i polewką jogurtową

Bezml : Sok owocowy, ryż na sypko z prażonymi jabłkami pod owocową polewką

 

II TYDZIEŃ

Poniedziałek

Śniadanie : Kakao na mleku, paluch pszenny z masłem i białym twarożkiem z dodatkiem świeżych owoców

Bezml : Herbata lipowa, paluch pszenny z masłem, wędlina, ogórek kiszony

II śniadanie: pomarańcze

Obiad: Zupa z soczewicy czerwonej ziemniakami i zieleniną, zapiekanka makaronowa z mięsem wp mielonym i warzywami polana sosem pomidorowym, kompot z czerwonej porzeczki

Podwieczorek: Zupa mleczna z płatkami ryżowymi, chleb słonecznikowy i pszenny z masłem, rolada drobiowa, ogórek świeży

Bezml: Herbata malinowa

Wtorek

Śniadanie : Kakao na mleku, stół szwedzki – do wyboru : chleb pszenny i żytni z masłem, wędlina wieprzowa ,jajko gotowane, ser żółty i świeże warzywa- cykoria, rzodkiewka, pomidor, ogórek kiszony- dzieci robią same kanapki

Bezml : Herbata pokrzywowa

II śniadanie: pomidorki koktajlowe

Obiad: Rosół z kurczaka z makaronem nitki, włoszczyzną i świeżą zieleniną ,bitki schabowe w sosie

warzywnym (marchew, pietruszka, seler, por, papryka, cebula), ziemniaki, kompot truskawkowy

Podwieczorek: Zupa mleczna z kaszą kus kus, paluch drożdżowy z cynamonem lub bułeczka maślana

 Bezml : Herbata owocowa z mango, bułka z marmoladą

Środa

  Śniadanie: Kawa inka na mleku, bułka pszenna z masłem, klops wieprzowo – drobiowy własnego wypieku, pomidor

  Bezml : Herbata rumiankowa

  II śniadanie:  jabłka

  Obiad: Zupa krupnik z warzywami, ziemniakami i zieleniną zabielany, babka ziemniaczana, surówka z czerwonej kapusty z cebulką w sosie jogurtowym, kompot wiśniowy

  Bezml : Zupa bez zabielania

  Podwieczorek:

   GRUPA III WYBIERA PODWIECZOREK

   Kakao na mleku

   - makaron kokardka z białym serem i owocami polany jogurtowa polewką

   - kasza manna na mleku z owocami

 - propozycje dzieci i rodziców

   Bezml : Herbata owocowa, makaron kokardka z owocami lub kasza manna na soku owocowym

Czwartek

Śniadanie : Zupa mleczna z makaronem zacierka, chleb pszenny i żytni z masłem, kabanosy drobiowe, ogórek świeży, rzodkiewka lub pomidor do wyboru

Bezml: : Herbata rumiankowa

II śniadanie : szklanka soku jabłkowo - malinowego

Obiad: Zupa brokułowo – jaglana z warzywami i ziemniakami zabielana, pierogi wieprzowe własnego wyrobu polane okrasą z cebulki smażonej, lemoniada pomarańczowa

Bezml : Zupa bez zabielania

Podwieczorek: Kawa inka na mleku, ciasto drożdżowe własnego wypieku posypane cukrem pudrem

Bezml : Sok jabłkowo - marchwiowy

Piątek

Śniadanie: Herbata z cytryną, chleb pszenny i dyniowy z masłem, pasta z tuńczyka z ryżem, papryką, ogórkiem kiszonym sosem majonezowym

II śniadanie: banany

Obiad: Zupa – krem z marchwi, warzyw, ziemniaków i prażonych pestek słonecznika zabielany, kopytka serowe / naleśniki z białym serem i polewką jogurtowo – owocową, kompot agrestowy

Bezml: Zupa – krem bez zabielania, kopytka ziemniaczane polane cebulką smażoną / naleśniki z prażonym jabłkiem

Podwieczorek : Kawa inka na mleku, paluch pszenny z masłem, pasta z białej fasoli z pieczonymi warzywami własnego wyrobu, ogórek kiszony

Bezml: Herbata pokrzywowa

    PONIŻEJ ZNAJDUJĄ SIĘ PRZEPISY na niektóre nasze dania.

Drodzy Rodzice w  tym miejscu może być również Wasz Przepis na zdrową, pyszną potrawę, którą polecacie innym.

Zachęcamy do przesyłania przepisów na nasz adres 

 

e-mail:ps56@um.bialystok.pl