JADŁOSPIS
Jadłospis sporadycznie może ulec zmianie.
Nie stosujemy konserwantów, stosujemy przyprawy naturalne.
Wszystkie dania są wykonane przez kuchnię przedszkolną: własnego wyrobu pasztety, wędliny, ciasta, dżemy, kisiele oraz dania obiadowe.
- 01.12.2024r. do 28.02.2025r.
Dzieci codziennie otrzymują świeży bukiet jarzyn bądź owoców
I TYDZIEŃ
Poniedziałek
Śniadanie: Kakao na mleku, chleb słonecznikowy i pszenny z masłem, wędlina wieprzowa, rzodkiewka, pomidor
Bezml : Herbata rumiankowa
II śniadanie: mandarynki
Obiad : Zupa kalafiorowa z warzywami, ziemniakami i świeżą zieleniną zabielana, risotto z piersią z kurczaka zapiekane w piecu z warzywami (marchew, pietruszka, por, seler, cebula, papryka), kompot malinowy
Bezml: Zupa bez zabielania
Podwieczorek : Zupa mleczna z makaronem świderki, nutella własnego wyrobu na bułeczce pszennej
Bezml : Herbata lipowa
Wtorek
Śniadanie: Kakao na mleku, paluch pszenny z masłem, kiełbasa na gorąco z pieca polana keczupem
Bezml : Herbata owocowa z mango
II śniadanie:vbanany
Obiad: Kapuśniak z kiszonej kapusty z włoszczyzną i ziemniakami, gulasz z szynki wieprzowej z makaronem penne, warzywa na parze(brokuł, kalafior, marchew mini), kompot agrestowy
Podwieczorek: Zupa mleczna z płatkami owsianymi, bułeczka drożdżowa z białym serem
Bezml : Herbata pokrzywowa, bułeczka drożdżowa z marmoladą
Środa
Śniadanie: Kawa inka na mleku, stół szwedzki – dzieci robią sobie same kanapki - pieczywo pszenne i mieszane z masłem, wędlina drobiowa lub wieprzowa, ser żółty, jajko gotowane na twardo, bukiet świeżych warzyw : pomidor, rzodkiewka, mix sałat
Bezml: Herbata lipowa
II śniadanie: suszone morele
Obiad: Zupa pomidorowa z ryżem, włoszczyzną i zielenina zabielana, kluski śląskie z gotowanym mięsem i okrasą z cebulki, surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem i oliwką, lemoniada cytrynowa
Bezml: Zupa bez zabielania
Podwieczorek : Kakao na mleku, bułka pszenna z masłem, łopatka pieczona-wyrób własny, ogórek kiszony
Bezml : Herbata owocowa z malinami
Czwartek
Śniadanie: Kawa inka na mleku, chleb pszenny i dyniowy z masłem ,jajecznica z kiełbasą i szczypiorkiem
Bezml: Herbata z cytryną
II Śniadanie: marchewka do pochrupania
Obiad: Zupa – krem z białych warzyw z prażonymi płatkami migdałowymi zabielany, kotlet mielony wieprzowy pieczony w piecu, ziemniaki, buraczki na ciepło, kompot z czarnej porzeczki
Bezml : Zupa – krem bez zabielania
Podwieczorek : Kakao na mleku, sałatka z makaronem kokardka, filetem z wędzonego indyka, pomidorem, ogórkiem świeżym, papryką i sosem jogurtowo – majonezowym
Bezml : Herbata lipowa
Piątek
Śniadanie: Zupa mleczna z kaszą jaglaną / jęczmienną, bułka pszenna z masłem, ser żółty, pomidor
Bezml : Herbata miętowa, bułka pszenna z masłem, dżemem owocowym
II śniadanie: gruszka
Obiad : Zupa fasolowa z warzywami i ziemniakami, filet rybny z miruny w jajku zapiekany w piecu konwekcyjnym, ziemniaki, ogórek kiszony, kompot śliwkowy
Podwieczorek : Jogurt do picia z truskawkami lub brzoskwiniami, ryż na sypko z prażonymi jabłkami i polewką jogurtową
Bezml : Sok owocowy, ryż na sypko z prażonymi jabłkami pod owocową polewką
II TYDZIEŃ
Poniedziałek
Śniadanie : Kakao na mleku, paluch pszenny z masłem i białym twarożkiem z dodatkiem świeżych owoców
Bezml : Herbata lipowa, paluch pszenny z masłem, wędlina, ogórek kiszony
II śniadanie: pomarańcze
Obiad: Zupa z soczewicy czerwonej ziemniakami i zieleniną, zapiekanka makaronowa z mięsem wp mielonym i warzywami polana sosem pomidorowym, kompot z czerwonej porzeczki
Podwieczorek: Zupa mleczna z płatkami ryżowymi, chleb słonecznikowy i pszenny z masłem, rolada drobiowa, ogórek świeży
Bezml: Herbata malinowa
Wtorek
Śniadanie : Kakao na mleku, stół szwedzki – do wyboru : chleb pszenny i żytni z masłem, wędlina wieprzowa ,jajko gotowane, ser żółty i świeże warzywa- cykoria, rzodkiewka, pomidor, ogórek kiszony- dzieci robią same kanapki
Bezml : Herbata pokrzywowa
II śniadanie: pomidorki koktajlowe
Obiad: Rosół z kurczaka z makaronem nitki, włoszczyzną i świeżą zieleniną ,bitki schabowe w sosie
warzywnym (marchew, pietruszka, seler, por, papryka, cebula), ziemniaki, kompot truskawkowy
Podwieczorek: Zupa mleczna z kaszą kus kus, paluch drożdżowy z cynamonem lub bułeczka maślana
Bezml : Herbata owocowa z mango, bułka z marmoladą
Środa
Śniadanie: Kawa inka na mleku, bułka pszenna z masłem, klops wieprzowo – drobiowy własnego wypieku, pomidor
Bezml : Herbata rumiankowa
II śniadanie: jabłka
Obiad: Zupa krupnik z warzywami, ziemniakami i zieleniną zabielany, babka ziemniaczana, surówka z czerwonej kapusty z cebulką w sosie jogurtowym, kompot wiśniowy
Bezml : Zupa bez zabielania
Podwieczorek:
GRUPA III WYBIERA PODWIECZOREK
Kakao na mleku
- makaron kokardka z białym serem i owocami polany jogurtowa polewką
- kasza manna na mleku z owocami
- propozycje dzieci i rodziców
Bezml : Herbata owocowa, makaron kokardka z owocami lub kasza manna na soku owocowym
Czwartek
Śniadanie : Zupa mleczna z makaronem zacierka, chleb pszenny i żytni z masłem, kabanosy drobiowe, ogórek świeży, rzodkiewka lub pomidor do wyboru
Bezml: : Herbata rumiankowa
II śniadanie : szklanka soku jabłkowo - malinowego
Obiad: Zupa brokułowo – jaglana z warzywami i ziemniakami zabielana, pierogi wieprzowe własnego wyrobu polane okrasą z cebulki smażonej, lemoniada pomarańczowa
Bezml : Zupa bez zabielania
Podwieczorek: Kawa inka na mleku, ciasto drożdżowe własnego wypieku posypane cukrem pudrem
Bezml : Sok jabłkowo - marchwiowy
Piątek
Śniadanie: Herbata z cytryną, chleb pszenny i dyniowy z masłem, pasta z tuńczyka z ryżem, papryką, ogórkiem kiszonym sosem majonezowym
II śniadanie: banany
Obiad: Zupa – krem z marchwi, warzyw, ziemniaków i prażonych pestek słonecznika zabielany, kopytka serowe / naleśniki z białym serem i polewką jogurtowo – owocową, kompot agrestowy
Bezml: Zupa – krem bez zabielania, kopytka ziemniaczane polane cebulką smażoną / naleśniki z prażonym jabłkiem
Podwieczorek : Kawa inka na mleku, paluch pszenny z masłem, pasta z białej fasoli z pieczonymi warzywami własnego wyrobu, ogórek kiszony
Bezml: Herbata pokrzywowa
PONIŻEJ ZNAJDUJĄ SIĘ PRZEPISY na niektóre nasze dania.
Drodzy Rodzice w tym miejscu może być również Wasz Przepis na zdrową, pyszną potrawę, którą polecacie innym.
Zachęcamy do przesyłania przepisów na nasz adres
e-mail:ps56@um.bialystok.pl