tu kiedyś będzie logo przedszkola
Przedszkole Samorządowe nr 56
ul. Gen. J. Hallera 38
15-814 Białystok
tel.: 85 654 42 48

Przedszkole Samorządowe nr 56 w Białymstoku

JADŁOSPIS


Jadłospis sporadycznie może ulec zmianie.

Nie stosujemy konserwantów, stosujemy przyprawy naturalne.

Wszystkie dania są wykonane przez kuchnię przedszkolną: własnego wyrobu pasztety, wędliny, ciasta, dżemy, kisiele oraz dania obiadowe.

 

 

 

od 01.05.2020 do 30.07.2020

I TYDZIEŃ

 

Poniedziałek

Śniadanie: Herbata owocowa z żurawiną, chleb słonecznikowy i pszenny z masłem, wędlina drobiowa, sałata, rzodkiewka;

Obiad: Zupa jarzynowa z zieleniną zabielana, gałki wieprzowe w sosie koperkowo – śmietanowym, kasza bulgur, sałatka z pomidorów z cebulką i oliwką, lemoniada pomarańczowa;

Bezml : Zupa bez zabielania ;

Podwieczorek : Kakao na mleku, placuszki z jabłkami posypane cukrem pudrem;

Bezml: Herbata lipowa;

Wtorek

Śniadanie Zupa mleczna z kaszą jęczmienną, chleb pszenny i żytni z masłem, pasta jajeczna ze szczypiorkiem i rzodkiewką własnego wyrobu;

Bezml : Herbata miętowa;

Obiad Zupa cytrynowa z ryżem i świeżym koperkiem zabielana, podudzie z kurczaka pieczone w piecu konwekcyjno – parowym, ziemniaki lub ryż brązowy, marchewka z groszkiem duszona, kompot owocowy;

Bezml: Zupa bez zabielania;

Podwieczorek: Herbata z cytryną, zapiekanka hawajska z wędliną i żółtym serem polana sosem pomidorowym posypana świeżą rukolą;

 

Środa

Śniadanie :Kawa inka na mleku, bułka pszenna z masłem, pasztet drobiowo – wieprzowy własnego wyrobu, ogórek kiszony;

Bezml: Herbata rumiankowa;

Obiad : Zupa – krem z marchwi z prażonymi pestkami dyni zabielana, gołąbki mięsno – ryżowe w sosie pomidorowym, ziemniaki posypane świeżym koperkiem, kompot gruszkowy;

Bezml: Zupa bez zabielania;

Podwieczorek: Mleko, rogaliki drożdżowe z marmoladą różaną własnego wypieku;

Bezml: Herbata owocowa;

 

 

Czwartek

Śniadanie : Herbata zielona z pigwą, bułka grahamka/pszenna z masłem, rolada drobiowa własnego wyrobu, pomidor;

Obiad: Zupa fasolowa z warzywami i ziemniakami, pierogi wieprzowo – drobiowe, sałatka z buraczków, lemoniada cytrynowa z miętą;

Podwieczorek :Kakao na mleku, sałatka wiosenna z makaronem, piersią kurczaka, brokułem, jajkiem, pomidorem, ogórkiem z dresingiem jogurtowo – czosnkowym, bagietka opiekana;

Bezml : Herbata lipowa;

 Piątek

Śniadanie :Kawa na mleku, paluch pszenny z masłem i twarożkiem waniliowo - jagodowym;

Bezml : Herbata miętowa, paluch pszenny z żółtym serem bez laktozy;

Obiad : Kapuśniak z młodej kapusty z ziemniakami i świeżym koperkiem, filet rybny z warzywami pieczony w piecu konwekcyjno – parowym, ziemniaki, kompot z czarnej porzeczki;

Podwieczorek : Mleko, ryż z jabłkami pieczony w piecu polany sosem jogurtowo - owocowym;

Bezml : Herbata z owoców leśnych;

II TYDZIEŃ

 

Poniedziałek

Śniadanie: Herbata z cytryną, chleb pszenny i żytni z masłem, wędlina wieprzowa, pomidor, rzodkiewka;

Obiad Zupa kalafiorowa z warzywami, ziemniakami i natką pietruszki zabielana, zapiekanka mięsno – ryżowa z pulpą pomidorową, ogórek kiszony/małosolny, lemoniada cytrynowa;

Bezml: Zupa bez zabielania;

Podwieczorek : Mleko, pampuchy na parze własnego wyrobu z frużeliną owocową;

Bezml:  Herbata malinowa;

Wtorek

Śniadanie : Kakao na mleku, chleb dyniowy z masłem, jajecznica z kiełbasą i szczypiorkiem;

Bezml: Herbata miętowa;

Obiad: Rosół z makaronem i zielenina ,filet z kurczaka pod porową pierzynką, ziemniaki, kompot truskawkowy;

Podwieczorek: Herbata malinowa, pizza z wędliną, serem mozzarella i sosem pomidorowym własnego wyrobu ;

 

 

Środa

Śniadanie: Płatki owsiane z suszonymi morelami i żurawiną na mleku, kolorowa kanapka z wędlina, jajkiem i żółtym serem,  pomidor;

Obiad: Zupa – krem cebulowa ze świeżym koperkiem zabielana, gulasz z szynki wieprzowej, kopytka ziemniaczane, surówka z młodej kapusty z ogórkiem i oliwką, lemoniada pomarańczowa;

Bezml: Zupa bez zabielania;

Podwieczorek: Herbata rumiankowa, chleb pszenny z masłem pietruszkowym, frankfurterka pieczona w piecu konwekcyjno - parowym;

Czwartek

Śniadanie : Kawa inka na mleku, chleb dyniowy i wieloziarnisty z masłem, schab pieczony własnego wyrobu, sałata karbowana

Bezml: Herbata zielona

Obiad: Zupa pomidorowa z warzywami i makaronem zabielana, kotlet schabowy w jajku ,ziemniaki, warzywa na parze ( kalafior, brokuł, mini marchewka ), kompot jabłkowy;

Bezml :Zupa bez zabielania;

Podwieczorek: Herbata z dzikiej róży, paluch słonecznikowy, humus z ciecierzycy z pieczonymi warzywami własnego wyrobu, ogórek małosolny;
 

Piątek

Śniadanie :Herbata z cytryną, chleb pszenny i razowy z masłem, pasta z sera żółtego ze szczypiorkiem, rzodkiewką i świeżym koperkiem z sosem jogurtowo - majonezowym;

Obiad : Zupa z młodej botwinki z warzywami i ziemniakami zabielana, naleśniki z serem białym polane polewą owocową, napój miodowo - cytrynowy;

Bezml: Zupa bez zabielania, naleśniki z serem bez laktozy;

Podwieczorek : Koktajl mleczno – truskawkowy, ciasteczka owsiane/maślane własnego wypieku;