Zdrowo Jemy I Żyjemy
Nasze przedszkole podejmuje szereg działań w celu zwiększenia kompetencji pracowników, rodziców i dzieci w zakresie dbałości o zdrowie oraz prowadzi edukację zdrowotną dzieci i stwarza im warunki do praktykowania w codziennym życiu zachowań prozdrowotnych.
W naszej placówce przedszkolaki mogą poznawać tajniki dobrej kuchni, zdrowego odżywiania samodzielnie przygotowując posiłki w kuchni specjalnie przystosowanej dla małych kucharzy. W tym miejscu jeszcze raz chcielibyśmy podziękować jednemu z rodziców - panu Wojtkowi, który przyczynił się do powstania tego pomieszczenia.
W tej przepięknej kuchni Misiowi kucharze zostają wprowadzani w świat sztuki kulinarnej, nabywają prawidłowych nawyków żywieniowych, zdobywają nowe doświadczenia za pomocą zmysłu smaku, zapachu i dotyku.
Zachęcamy do obejrzenia naszej fotorelacji:
W naszej placówce staramy się urozmaicać jadłospis, wyszukujemy ciągle nowe przepisy, dużą wagę przywiązujemy do wyboru produktów. Nie stosujemy konserwantów oraz półproduktów. Nasi kucharze – p. Ala, p. Magda, p. Jarek dbają o dziecięce kubki smakowe, estetykę podania. W naszym przedszkolu unosi się aromat pieczonych ciast, bułeczek, chleba ( wyrób własny ), dzieci kosztują wyrobów własnych kuchni : pasztetów, rolad, wędlin, past do smarowania pieczywa. Podstawą jadłospisu są świeże warzywa i owoce. Codziennie gości na naszych stołach drugie śniadanie, w każdą środę na śniadanie jest szwedzki stół – w tym dniu dzieci same komponują swoje śniadanie.
Zachęcamy do obejrzenia fotorelacji:
Z wielką przyjemnością wzbogacimy nasz przedszkolny jadłospis o podane przez Was Rodziców przepisy – czekamy na emaile supermisie56@wp.pl temat: przepis na zdrowe dania.
POLECAMY SMACZNE PRZEPISY
DZIECIOM I RODZICOM
FRYTKI Z CUKINII:
Składniki: 2 cukinie, oliwa z oliwek, ziarna czarnuszki. ser parmezan w kawałku, czosnek granulowany
Umyte cukinie pokroić w paski - grube frytki, posypać czarnuszką włożyć do piekarnika rozgrzanego 180st. na 15 minut. Po wyjęciu frytek posypać serem, czosnkiem, przyprawami.
KASZA JAGLANA Z SUSZONĄ ŻURAWINĄ
Składniki:
1/3 szklanki surowej kaszy jaglanej
1/2 szklanki wody
1 szklanka mleka krowiego lub roślinnego
2 łyżki suszonej żurawiny
szczypta kurkumy
1/2 łyżeczki oleju lnianego
opcjonalnie 1/2 łyżeczki miodu
Do garnka wlej mleko, wodę, dodaj drobno posiekaną suszoną żurawinę i doprowadź do wrzenia.
Kaszę przesyp na sitko, wypłucz w gorącej wodzie, a następnie wsyp do garnka. Dodaj szczyptę kurkumy, przykryj i gotuj na najmniejszym ogniu 20 minut. Pozostaw w garnku do ostygnięcia na 15 minut.
Odcedź nadmiaru płynu, zmieszaj z miodem, olejem lnianym.
ESKALOPKI RYBNE W SOSIE LECZO
Składniki :
Ryba miruna, jaja, kasza manna, bułka tarta( zmielone płatki owsiane ), mąka pszenna ( ryżowa ),
Sos leczo:
Cukinia, marchew, pietruszka, por, seler, cebula, papryka czerwona, passata pomidorowa, pomidory w puszce
Rybę mielimy, następnie dodajemy wszystkie składniki, mieszamy. Formujemy kulki obtaczamy w mące i gotujemy w wywarze warzywnym.
Sos- wszystkie warzywa kroimy w większą kostkę , dusimy , przyprawiamy solą, pieprzem. Zalewamy warzywa passatą, dodajemy pomidory. Całość dusimy jeszcze około 15 minut. Eskalopki podajemy polane warzywnym sosem leczo.
PASTA Z WARZYW PIECZONYCH
Składniki:
Marchew, pietruszka, seler, por, papryka czerwona, cebula, czosnek- po pieczenia
- prażone pestki słonecznika
Wszystkie składniki pieczemy w piekarniku do miękkości, po ostudzeniu dodajemy pestki, sól, pieprz, łyżkę majonezu. Smacznego!!!
Kochani oto przepisy z naszej Misiowej książki kucharskiej do wypróbowania w domu. (jeśli ktoś ma ochotę wysłać nam zdjęcia czekamy – strona supermisie)
Życzymy dobrej zabawy przy krojeniu, siekaniu, tarkowaniu i jedzeniu!
Zupa Dyniowa Zuzi
Składniki:
1 mała dynia – do 1 kg, 2 ziemniaki, 2 marchewki, 1l bulionu, 1 cebula, sok z ½ cytryny, ½ łyżeczki zmielonego imbiru (nie koniecznie), sól, pieprz, gałka muszk., cukier, śmietana lub jogurt, prażone pestki dyni
Wykonanie:
- dynię umyć, oczyścić z pestek, pokroić w kostkę
- ziemniaki, marchewkę i cebulę obrać i pokroić w kostkę
- pokrojone warzywa zalać bulionem i gotować do miękkości
- zmiksować i doprawić jak kto lubi
- dodać śmietanę i posypać prażonymi pestkami
Surówka z dyni Pani Dorotki
Składniki:
3 szklanki tarkowanej dyni, koperek, sok z cytryny, 2 łyżki majonezu, sól i pieprz
Wykonanie:
- obrać dynię ze skórki i starkować (tarka od buraków)
- skropić cytryną
- dodać koper, majonez i przyprawy
SMACZNEGO!!! Pani AGA i ALA