JADŁOSPIS


Jadłospis sporadycznie może ulec zmianie.

Nie stosujemy konserwantów, stosujemy przyprawy naturalne.

Wszystkie dania są wykonane przez kuchnię przedszkolną: własnego wyrobu pasztety, wędliny, ciasta, dżemy, kisiele oraz dania obiadowe.

  1. 01.09.2022r. do 30.11.2022r.

 

Dzieci codziennie otrzymują świeży bukiet jarzyn bądź owoców

I TYDZIEŃ

Poniedziałek

    Śniadanie: Herbata zielona z dziką różą, chleb żytni i razowy z masłem, polędwica wieprzowa wędzona ,rzodkiewka ,pomidor

    II śniadanie: szklanka soku jabłkowo -aroniowego

    Obiad : Zupa brokułowa z włoszczyzną i zieleniną zabielana ,a”la gołąbki z mięsem wp, kapustą białą, ryżem w sosie warzywno – pomidorowym, ziemniaki, kompot wiśniowy

    Bezml: Zupa bez zabielania

    Podwieczorek :Zupa mleczna z płatkami owsianymi, placuszki drożdżowe z jabłkami własnego wypieku, posypane cukrem pudrem

    Bezml: Herbata lipowa, kanapka z wędliną

Wtorek

    Śniadanie: Zupa mleczna z zacierką, chleb słonecznikowy i pszenny z masłem, pasta śniadaniowa (twarożek biały ,jajka, rzodkiewka, szczypior, papryka)

    Bezml: Herbata miętowa, chleb z masłem i dżemem owocowym

    Obiad: Zupa z fasolki szparagowej ziemniakami i zieleniną zabielana, bitki schabowe w sosie warzywnym, kasza jęczmienna, sałatka z buraczków z cebulką i oliwką ,lemoniada pomarańczowa

    Bezml : Zupa bez zabielania                                                                                   

    Podwieczorek: Herbata z cytryną, zapiekanka na bułce z wędliną wieprzową, serem żółtym mozzarella i keczupem

    Bezml : Zapiekanka na bułce z wędliną wieprzową i keczupem

Środa

    Śniadanie: Kakao na mleku, stół szwedzki ( chleb pszenny i słonecznikowy z masłem , wędlina wieprzowa ,jajko ser żółty ,warzywa- papryka ,rzodkiewka, mix sałat– do wyboru )

    II śniadanie: świeże owoce

    Obiad: Zupa – krem z białych warzyw z dodatkiem cukinii zabielana, farszynki ziemniaczane z mięsem wieprzowym gotowanym, sałatka z pomidorów z cebulką i oliwką, kompot     porzeczkowy

Bezml:     Bezml:Zupa - krem bez zabielania;

Podwi    Podwieczorek:Herbata z cytryną, chleb własnego wypieku i pszenny z masłem, rolada z kurczaka własne, sałatka jarzynowa

Czwartek

    Śniadanie: Kakao na mleku, bułka pszenna z masłem ,schab wieprzowy własnego wypieku, pomidor, rzodkiewka

Bezml:     Herbata pokrzywowa

    Obiad: Zupa pomidorowa z ryżem ,warzywami i zieleniną zabielana, kurczak pieczony w piecu, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej, marchwi, jabłka i oliwki ,kompot śliwkowy

    Bezml : Zupa bez zabielania

    Podwieczorek: Zupa mleczna z makaronem literki, rogaliki drożdżowe z marmoladą owocową własnego wypieku posypane cukrem pudrem

    Bezml :Herbata zielona, kanapka z wędliną

 Piątek

    Śniadanie: Herbata lipowa, chleb pszenny i razowy ,pasta z makreli wędzonej ze szczypiorki i majonezem

II śniI     II śniadanie: chipsy bananowe

    Obiad : Zupa z buraczków z warzywami i ziemniakami zabielana, naleśniki z białym serem, polane owocowo – jogurtową polewą, kompot śliwkowy

    Bezml : Zupa bez zabielania, naleśniki z dżemem polane owocowa polewą

    Podwieczorek: Kawa inka na mleku, paluch pszenny z masłem, humus z warzyw pieczonych własnego wyrobu, ogórek kiszony

    Bezml : Herbata zielona

 

II TYDZIEŃ

Poniedziałek

    Śniadanie : Herbata z cytryną, chleb słonecznikowy i pszenny, wędlina drobiowa, ogórek świeży, papryka

    II śniadanie: sok jabłkowy z  truskawkami

    Obiad: Zupa grochowa z włoszczyzną i ziemniakami, strogonow z indyka z warzywami, ryż brązowy, mizeria z ogórka świeżego z śmietaną, kompot rabarbarowy

    Bezml: Mizeria z ogórka świeżego z oliwką

    Podwieczorek: Zupa mleczna z płatkami ryżowymi, bułeczka drożdżowa z białym serem własnego wypieku

    Bezml: Herbata lipowa, bułeczka drożdżowa  z dżemem własnego wypieku

Wtorek

    Śniadanie : Zupa mleczna z makaronem muszelki, chleb pszenny i dyniowy z masłem, kiełbasa lub serdelek na gorąco z dodatkiem sosu pomidorowego

    Bezml :Herbata miętowa

    Obiad: Zupa – krem z dyni z prażonymi pestkami słonecznika zabielany, roladki mięsne wieprzowe z serem mozzarella pieczone w piecu, ziemniaki, surówka warzywna colesław,     lemoniada cytrynowa

    Bezml: Zupa – krem bez zabielania

    Podwieczorek: Herbata z cytryną, paluch pszenny z masłem ,twarożek z owocami sezonowymi

    Bezml: Paluch pszenny z musem jabłkowym własnego wyrobu

                                                Środa

    Śniadanie: Kakao na mleku, bułka pszenna z masłem, pasztet drobiowo – wieprzowy własnego wypieku, pomidor

    Bezml : Herbata pokrzywowa

    II śniadanie : świeże owoce

    Obiad: Rosół z warzywami ,zieleniną i makaronem nitki, kotlety z piesi kurczaka panierowane, frytki pieczone w piecu, marchewka duszona na masełku, kompot śliwkowy

    Podwieczorek: Herbata rumiankowa, grzanka z masłem czosnkowym, sałatka z warzywami jesiennymi ( sałata lodowa, papryka, ogórek świeży, pomidor, filet z kurczaka, polany sosem     1000     wysp )

 

                                   Czwartek

    Śniadanie : Herbata owocowa z dzikiej róży, stół szwedzki – dzieci robią sobie same kanapki – chleb pszenny i własnego wypieku z masłem, wędliną ,serem żółtym i mieszanką świeżych     warzyw ( pomidor, papryka, cykoria, kiełki rzodkiewki)

    Obiad: Zupa krupnik z warzywami, zieleniną i ziemniakami, pierogi drobiowo – wieprzowe własnego wyrobu, surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem, cebulką i oliwką, kompot     truskawkowy

    Podwieczorek: Kawa inka na mleku, deser serowo – owocowy z galaretką własnego wyrobu z dodatkiem chrupek kukurydzianych

    Bezml : Herbata zielona, deser owocowy z galaretką

Piątek

    Śniadanie: Herbata malinowa, chleb pszenny i własnego wypieku z masłem, pasta z sera żółtego ze szczypiorkiem i majonezem

    Bezml : Kanapka z wędliną

    II śniadanie: świeże warzywo

    Obiad: Zupa z brukselki z warzywami i zieleniną zabielana, gałka rybna w sosie greckim, ziemniaki, ogórek  małosolny / kiszony

    Bezml: Zupa bez zabielania

    Podwieczorek : Mleko, ciasto kruche z owocami jesiennymi ( porzeczka, borówka, jabłka) własnego wypieku posypane cukrem pudrem

    Bezml: Herbata miętowa

 

ZAPRASZAMY DO OBEJRZENIA ZDJĘĆ NIEKTÓRYCH POTRAW!!!!

 

    PONIŻEJ ZNAJDUJĄ SIĘ PRZEPISY na niektóre nasze dania. Drodzy Rodzice w  tym miejscu może być również Wasz Przepis na zdrową, pyszną potrawę, którą polecacie innym.

Zachęcamy do przesyłania przepisów na nasz adres 

 

e-mail:ps56@um.bialystok.pl