JADŁOSPIS
Jadłospis sporadycznie może ulec zmianie.
Nie stosujemy konserwantów, stosujemy przyprawy naturalne.
Wszystkie dania są wykonane przez kuchnię przedszkolną: własnego wyrobu pasztety, wędliny, ciasta, dżemy, kisiele oraz dania obiadowe.
10.03.2025r. do 30.06.2025r
Dzieci codziennie otrzymują świeży bukiet jarzyn bądź owoców
I TYDZIEŃ
Poniedziałek
Śniadanie: Kakao na mleku, kolorowa kanapka (chleb pszenny i słonecznikowy z masłem, wędlina wieprzowa, ogórek kiszony, pomidor )
Bezml : Herbata z cytryną
I śniadanie: owoce sezonowe
Obiad : Zupa ogórkowa z włoszczyzną, zieleniną i ziemniakami zabielana, potrawka z kurczaka z warzywami, ryż jaśminowy lub brązowy, surówka z kalarepy, marchwi i szczypiorku w sosie jogurtowo – majonezowym, kompot malinowy
Bezml: Zupa bez zabielania
Podwieczorek : Kisiel własnego wyrobu z owocami, rogaliki drożdżowe z marmoladą różaną własnego wypieku
Wtorek
Śniadanie: Kawa inka na mleku, stół szwedzki (chleb pszenny i dyniowy z masłem, wędlina drobiowa, jajko gotowane na twardo, ser żółty, mix świeżych warzyw - papryka żółta, rzodkiewka, pomidor – do wyboru )
Bezml: Kawa inka na napoju owsianym
II śniadanie : marchewka do pochrupania
Obiad: Zupa – krem z zielonego groszku z włoszczyzną, ziemniakami i groszkiem ptysiowym zabielany, a”la gołąbki z mięsem wieprzowym, ryżem i kapustą białą w sosie pomidorowym pieczone w piecu, ziemniaki, woda z cytryną
Bezml : Zupa - krem bez zabielania
Podwieczorek: Kakao na mleku, zapiekanka hawajska z wędliną wieprzową, pomidorem i serem żółtym mozzarella polana keczupem
Bezml : Herbata lipowa, zapiekanka z wędliną wieprzową pomidorem i keczupem
Środa
Śniadanie: Zupa mleczna z makaronem muszelka, bułka pszenna z masłem, filet z indyka własnego wypieku, ogórek świeży
Bezml : Herbata pokrzywowa
II śniadanie: sok wyciskany z owoców sezonowych
Obiad: Zupa grochowa z włoszczyzną, majerankiem i ziemniakami, kotlety kalafiorowe, sztuka mięsa w sosie koperkowym, ogórek kiszony / sałatka z pomidora, kompot śliwkow
Podwieczorek: GRUPA III wybiera podwieczorek Kawa inka na mleku. Bezml : Herbata zielona
- pizza własnego wypieku z wędlina wieprzową, serem żółtym, warzywami polana sosem pomidorowym
- chleb żytni i pszenny z masłem, rolada z kurczaka i sałatka jarzynowa własnego wyrobu
( propozycja sałatki według przepisów dzieci )
Czwartek
Śniadanie: Kakao na mleku, chleb pszenny i żytni z masłem, omlet jajeczno – warzywny( szczypior, pomidor, ogórek świeży, papryka ) polany keczupem
Bezml: Kakao na napoju owsianym
II śniadanie : gruszki
Obiad: Zupa pomidorowa z makaronem zwierzątka, warzywami i świeżą zieleniną zabielana, nugetsy z piersi kurczaka panierowane w płatkach kukurydzianych, ziemniaki purre maślano – koperkowe, marchewka duszona, kompot, agrestowy
Bezml : Zupa bez zabielania
Podwieczorek: Kawa inka na mleku, bułka pszenna z masłem, sałatka z kapusty pekińskiej pekińskiej ze szczypiorkiem, papryką, marchewką, świeżym koperkiem i tarkowan wędliną w sosie jogurtowym
Bezml :Kawa inka na napoju owsianym
Piątek
Śniadanie: Kakao na mleku, paluch pszenny z masłem, pasta z sera żółtego ze szczypiorkiem i majonezem
Bezml : Herbata owocowa, paluch pszenny z masłem i dżemem
II śniadanie: jabłka
Obiad : Zupa barszcz ukraiński z fasolą i ziemniakami zabielany, kotlet rybny z miruny pieczony w piecu, ziemniaki, surówka Colesław ( kapusta biała, marchew, cebulka cukrowa w sosie jogurtowym, lemoniada pomarańczowa
Bezml : Zupa bez zabielania
Podwieczorek: Zupa mleczna z zacierką, bułka kukurydziana z masłem i miodem
Bezml : Herbata rumiankowa
II TYDZIEŃ
Poniedziałek
Śniadanie : Kakao na mleku, bułka pszenna z masłem, pasta z białym serkiem śmietanowym, pomidor, rzodkiewka
Bezml : Herbata z cytryną, bułka pszenna z wędliną
II śniadanie: pomidorki koktajlowe
Obiad: Zupa szpinakowa z włoszczyzną, ziemniakami i gotowanym jajkiem zabielana, kociołek mięsno – warzywny z ziemniakami, kompot owocowy
Bezml: Zupa bez zabielania
Podwieczorek: Kawa inka na mleku, stół szwedzki – chleb pszenny, żytni i słonecznikowy z masłem, jajko gotowane na twardo, ser żółty – 2 rodzaje, bukiet świeżych warzyw do wyboru – ogórek świeży, sałata mix, ogórek kiszony
Bezml: Herbata zielona z malinami
Wtorek
Śniadanie : Kawa inka na mleku, chleb mieszany i dyniowy z masłem, parówka z szynki na gorąco polana keczupem
Bezml :Herbata rumiankowa
II śniadanie : pomarańcze
Obiad: Zupa – krem jarzynowy z ziemniakami i prażonymi płatkami migdałowymi zabielany, strogonow z indyka z warzywami, kopytka ziemniaczane własnego wyrobu, surówka z kapusty pekińskiej z pomidorem, szczypiorkiem i papryką w sosie winegret, lemoniada cytrynowa
Bezml: Zupa – krem bez zabielania
Podwieczorek: Granola z suszonymi owocami na mleku, racuchy z jabłkami własnego wypieku
Bezml: Herbata miętowa
Środa
Śniadanie: Kakao na mleku, stół szwedzki – chleb dyniowy, żytni i mieszany z masłem, wędlina wieprzowa, kabanosy drobiowe – mix świeżych warzyw ( papryka czerwona, rzodkiewka, pomidor )
Bezml : Herbata malinowa
II śniadanie : szklanka soku z jabłka i buraczków
Obiad: Rosół z kurczaka z makaronem kluseczki z włoszczyzną i świeżą zieleniną, kotlety ryżowe pieczone w piecu w sosie mięsno – warzywnym ,sałatka z buraczków z cebulką i oliwką, kompot z czerwonej porzeczki
Podwieczorek: Kasza jaglana z owocami na gęsto polana sosem jogurtowym
Bezml : Kasza jaglana z owocami
Czwartek
Śniadanie : Zupa mleczna z makaronem świderki, bułka pszenna z masłem, pasztet wieprzowy własnego wypieku, pomidor
Bezml : Herbata lipowa
II śniadanie : banany
Obiad: Zupa chłopska z włoszczyzną i ziemniakami, gałka drobiowo –wieprzowa w sosie koperkowym, kasza pęczak lub bulgur, sałata lodowa ze szczypiorkiem, ogórkiem świeżym w sosie jogurtowym, kompot truskawkowy
Bezml : Sałata z oliwką
Podwieczorek: Herbata owocowa z czarna porzeczką, kanapka z masłem, pastellą z ciecierzycy i pieczonych warzyw własnego wyrobu, ogórek kiszony
Piątek
Śniadanie: Herbata lipowa, chleb pszenny i wieloziarnisty z masłem, pasta z makreli wędzonej ze szczypiorkiem, ogórkiem kiszonym i majonezem
II śniadanie: mandarynki
Obiad: Zupa kapuśniak z młodej kapusty z warzywami, zieleniną i ziemniakami, naleśniki z serem białym własnego wyrobu polane sosem owocowym, kompot wiśniowy
Bezml : Naleśniki z prażonym jabłkiem polane owocowa polewą
Podwieczorek Mleko, chałka drożdżowa z kruszonką własnego wypieku posmarowana masłem
Bezml: Herbata z owoców leśnych
PONIŻEJ ZNAJDUJĄ SIĘ PRZEPISY na niektóre nasze dania.
Drodzy Rodzice w tym miejscu może być również Wasz Przepis na zdrową, pyszną potrawę, którą polecacie innym.
Zachęcamy do przesyłania przepisów na nasz adres
e-mail:ps56@um.bialystok.pl