JADŁOSPIS


Jadłospis sporadycznie może ulec zmianie.

Nie stosujemy konserwantów, stosujemy przyprawy naturalne.

Wszystkie dania są wykonane przez kuchnię przedszkolną: własnego wyrobu pasztety, wędliny, ciasta, dżemy, kisiele oraz dania obiadowe.

  1. 10.05.2021r. do 31.08.2021r.

 

Dzieci codziennie otrzymują świeży bukiet jarzyn bądź owoców

 

I TYDZIEŃ

 

Poniedziałek

Śniadanie: Herbata owocowa, kolorowa kanapka wiosenna (chleb pszenny i ze słonecznikiem, masło, wędlina wieprzowa lub drobiowa, ser żółty, rzodkiewka ,pomidor )

II śniadanie: świeże owoce

Obiad : Zupa – krem szpinakowy z włoszczyzną, ziemniakami i jajkiem      zabielany, gulasz z szynki wieprzowej z warzywami, pęczotto z prażona cebulką,  z pekińskiej kapusty ze szczypiorkiem, rzodkiewką i sosem jogurtowo – majonezowym, kompot śliwkowy

Bezml: Zupa – krem bez zabielania

Podwieczorek :Kakao na mleku, rogaliki drożdżowe z marmoladą owocową własnego wypieku, posypane cukrem pudrem

Bezml: Herbata miętowa

Wtorek

Śniadanie: Zupa mleczna z zacierką, chleb i dyniowy z masłem, frankfurterka na gorąco polana sosem keczupowym

Bezml: Herbata lipowa

II śniadanie : sok owocowy

Obiad: Rosół z kurczaka z zieleniną i makaronem nitki, kluski śląskie z mięsem wieprzowym ,sałatka z ogórka kiszonego z cebulką i oliwką, kompot porzeczkowy;

Podwieczorek: Herbata z cytryną, sałatka z suszonymi pomidorami, kapustą pekińską, świeżym ogórkiem, oliwą z oliwek i bagietką z masłem czosnkowym

       Środa

Śniadanie: Herbata zielona z opuncją, stół szwedzki ( chleb pszenny i żytni z masłem , wędlina wieprzowa / drobiowa, ser żółty ,warzywa- pomidor, sałata, ogórek świeży, kiełki rzodkiewki, papryka – do wyboru )

II śniadanie: pomidorki koktajlowe

Obiad: Zupa z młodej botwinki z warzywami zabielana, podudzie z kurczaka pieczone w piecu, ziemniaki, surówka z marchwi, pora i jabłka w sosie jogurtowym, lemoniada cytrynowa

              Bezml: Zupa bez zabielania;

             Podwieczorek: Kakao na mleku, bułka pszenna z masłem ,krem nutella własnego wyrobu

             Bezml: Herbata miętowa

       Czwartek

Śniadanie: Zupa mleczna z kasza jaglaną, bułka pszenna z masłem, schab wieprzowy pieczony własnego wyrobu, ogórek świeży

              Bezml: Herbata zielona z pigwą

              II Śniadanie:  świeże mini marchewki

Obiad: Zupa grochowa z warzywami i  ziemniakami ,pierogi drobiowo – wieprzowe, surówka z młodej kapusty ze świeżym koperkiem i oliwką, kompot wiśniowy

Podwieczorek: Herbata rumiankowa, chleb pszenny i słonecznikowy z masłem, humus z ciecierzycy z warzywami ,ogórek kiszony / małosolny

 Piątek

Śniadanie: Kawa inka na mleku, chleb własnego wypieku z twarożkiem białym z rzodkiewką i szczypiorkiem

             Bezml: Herbata lipowa

             II śniadanie: suszone owoce

 Obiad : Kapuśniak z młodej kapusty z warzywami, ziemniakami i zieleniną, gałka rybna lub kotlet w sosie leczo (papryka, cukinia, marchew, pietruszka, por), ziemniaki, kompot jabłkowy z cynamonem

   Podwieczorek: Sałatka owocowa ( melon ,gruszka ,winogrono, pomarańcze, arbuz, banan ),z chrupkami kukurydzianymi;

II TYDZIEŃ

Poniedziałek

Śniadanie : Herbata zielona z opuncją, chleb słonecznikowy i pszenny z masłem, jajecznica z kiełbasą i szczypiorkiem

II śniadanie: sok jabłkowy z  truskawkami

Obiad: Zupa kalafiorowa z warzywami ziemniakami i świeżym koperkiem zabielana, spaghetti z mięsem wieprzowym w sosie pomidorowym posypane bazylią ,kompot rabarbarowy

Bezml: Zupa bez zabielania

Podwieczorek: Kawa inka na mleku, bułka pszenna z masłem i twarożkiem bananowym

Bezml: Herbata lipowa, bułka pszenna z masłem i dżemem

Wtorek

 

Śniadanie : Herbata z cytryną, stół szwedzki – w tym dniu dzieci same sobie robią kanapki(chleb z masłem wędlina ,jaja ,ser żółty, pomidor, rzodkiewka, sałata mix)

II śniadanie: pomidorki koktajlowe

Obiad: Zupa – krem jarzynowy zabielany z groszkiem ptysiowym, gołąbki z mięsem wieprzowym w sosie warzywno – pomidorowym, ziemniaki opiekane, lemoniada pomarańczowa

Bezml: Zupa – krem bez zabielania

Podwieczorek: Budyń śmietankowy, ciasto marchewkowe własnego wypieku

 

Bezml: Herbata miętowa

                                                                                                Środa

Śniadanie: Zupa mleczna z kaszą kus  kus, chleb własnego wypieku z pastellą serową ze szczypiorkiem, pomidor

II śniadanie:  suszone jabłka

Bezml : Herbata pokrzywowa

 Obiad: Zupa ryżowa z włoszczyzną, ziemniakami i świeżym koperkiem zabielana, potrawka z kurczaka w sosie wielowarzywnym, purre ziemniaczane z masłem pietruszkowym, bukiet jarzyn na parze, kompot truskawkowy

Bezml: Zupa bez zabielania

Podwieczorek: Herbata z cytryną ,paluch pszenny z masłem, pasztet wieprzowo – drobiowy własnego wypieku, ogórek świeży;

                                                                                                  Czwartek

Śniadanie : Kakao na mleku, bułka pszenna z masłem, rolada z kurczaka własnego wyrobu, pomidor

Bezml: : Herbata z owoców leśnych

II śniadanie : mini marchewki

Obiad: Zupa chłopska z włoszczyzną i tarkowanymi ziemniakami, bitki schabowe w sosie ,kasza bulgur, sałata lodowa z dresingiem, kompot owocowy

Bezml: Surówka z oliwką

Podwieczorek: Herbata rumiankowa, chleb pszenny i żytni z  masłem, pasta z warzyw pieczonych ( marchew ,por ,seler ,pietruszka ,cebula ,papryka )

 

Piątek

 

Śniadanie: Herbata malinowa, chleb pszenny i żytni z masłem ,pasta z makreli wędzonej z cebulką i majonezem

II śniadanie: świeże warzywo

Obiad: Kapuśniak z młodej kapusty z warzywami, ziemniakami i zieleniną, naleśniki z serem białym polane sosem jogurtowo – bananowym, kompot malinowy

Bezml: Naleśniki z serem bez laktozy,

Podwieczorek : Kawa inka na mleku, paluch pszenny z masłem, sałatka wiosenna z brokułem, jajkiem i pomidorem

Bezml: Herbata miętowa

 

 

ZAPRASZAMY DO OBEJRZENIA ZDJĘĆ NIEKTÓRYCH POTRAW!!!!

PONIŻEJ ZNAJDUJĄ SIĘ PRZEPISY na niektóre nasze dania. Drodzy Rodzice w  tym miejscu może być również Wasz Przepis na zdrową, pyszną potrawę, którą polecacie innym. Zachęcamy do przesyłania przepisów na nasz

adres e-mail:ps56@um.bialystok.pl