JADŁOSPIS


Jadłospis sporadycznie może ulec zmianie.

Nie stosujemy konserwantów, stosujemy przyprawy naturalne.

Wszystkie dania są wykonane przez kuchnię przedszkolną: własnego wyrobu pasztety, wędliny, ciasta, dżemy, kisiele oraz dania obiadowe.

 

                                                                                       

  1. 04.04.2022r. do 30.06.2022r.

 

Dzieci codziennie otrzymują świeży bukiet jarzyn bądź owoców

 

I TYDZIEŃ

Poniedziałek

    Śniadanie: Herbata z cytryną, kolorowa kanapka (chleb pszenny i ze słonecznikiem z masłem, wędlina wieprzowa, papryka,     pomidor )

    Obiad : Zupa jarzynowa z zieleniną i ziemniakami zabielana, makaron spaghetti z mięsem mielonym, warzywami i sosem pomidorowym,     kompot truskawkowy

    Bezml: Zupa bez zabielania

    Podwieczorek : Zupa mleczna z ryżem, bułka pszenna z masłem, żółtym serem i świeżymi warzywami wiosennymi –     rzodkiewka ,szczypior

    Bezml: Herbata miętowa

Wtorek

    Śniadanie: Zupa mleczna z zacierka własnego wyrobu, chleb pszenny i dyniowy z masłem, klops drobiowo – wieprzowy     własnego wyrobu, pomidor

    Bezml : Herbata pokrzywowa

    Obiad: Zupa – krem z marchwi z prażonymi płatkami migdałowymi zabielany, pierogi z mięsa wieprzowego własnego wyrobu, surówka z     kapusty świeżej z ogórkiem zielonym, koperkiem świeżym i oliwką, lemoniada pomarańczowa

    Bezml :Zupa – krem bez zabielania  

    Podwieczorek :Herbata lipowa, paluch pszenny z masłem, sałatka makaronowa z dodatkiem sałaty lodowej, pomidora, ogórka     świeżego i czerwonej cebulki polanej sosem winegret

          Środa

    Śniadanie: Herbata rumiankowa, chleb pszenny i własnego wypieku z masłem, stół szwedzki( wędlina wieprzowa/drobiowa,     jajka, ser żółty, warzywa – papryka, rzodkiewka ,mix sałat )

    Obiad: Zupa serowa z warzywami, mięsem mielonym i ziemniakami zabielana serem mozarella, kotlety jajeczne pieczone w     piecu, ziemniaki, sałata lodowa z dresingiem winegret, kompot jabłkowy z cynamonem

    Bezml : Zupa bez zabielania

    Podwieczorek: Kakao na mleku, bułka pszenna z masłem, rolada z kurczaka własnego wyrobu, pomidor

    Bezml :Napój miodowo -cytrynowy

Czwartek

    Śniadanie: Herbata owocowa z żurawiną, chleb pszenny i własnego wypieku z masłem ,jajecznica z kiełbasą i szczypiorkiem

    Obiad: Zupa pomidorowa z makaronem muszelki, warzywami i zieleniną zabielana, kotlet pożarski z kurczaka, ziemniaki opiekane,     marchewka duszona na masełku, kompot śliwkowy

    Bezml : Zupa bez zabielania

    Podwieczorek: Zupa mleczna z kaszą jaglaną, paczusie serowe własnego wypieku posypane cukrem pudrem

    Bezml : Herbata lipowa

 Piątek

    Śniadanie: Herbata zielona z maliną, chleb pszenny i słonecznikowy z masłem, paprykarz rybny w sosie pomidorowym własnego     wyrobu

    Obiad : Zupa kapuśniak ze świeżej kapusty z warzywami i ziemniakami, naleśniki z białym serem polane truskawkowo – jogurtową     polewą, kompot owocowy

    Podwieczorek :Mleko, ryż z jabłkami zapiekany w piecu

    Bezml : Herbata z owoców leśnych

 

II TYDZIEŃ

 

Poniedziałek

Śniadanie : Herbata owocowa z malinami, wiosenna kanapka (chleb pszenny i z siemieniem lnianym z wędliną     wieprzową/drobiową sałata, rzodkiewka)

Obiad: Zupa kalafiorowa z warzywami i ziemniakami zabielana, gałka wieprzowo- drobiowa w sosie śmietanowo –     koperkowym, kasza pęczak, surówka z kapusty pekińskiej, pomidora i cebuli cukrowej z oliwką, kompot rabarbarowy

    Bezml: Zupa bez zabielania

    Podwieczorek: Mleko, bułka pszenna z masłem, pasta z sera białego z dodatkiem świeżych owoców

    Bezml: Herbata malinowa

Wtorek

    Śniadanie : Herbata rumiankowa, chleb pszenny i dyniowy z masłem, hot – dog na gorąco polany sosem keczupowym

    Obiad: Zupa – krem szpinakowy z warzywami i ziemniakami z groszkiem ptysiowym zabielany, gulasz z szynki wieprzowej,     kopytka ziemniaczane, surówka z kalarepy, marchwi, jabłka i szczypiorku w sosie jogurtowym, kompot z czarnej porzeczki

    Bezml: Zupa bez zabielania

    Podwieczorek: Zupa mleczna z makaronem, placuszki ryżowe / drożdżowe własnego wyrobu posypane cukrem pudrem

    Bezml: Herbata miętowa

                                                                                              Środa

    Śniadanie: Herbata z cytryną, chleb pszenny i z siemieniem lnianym z masłem, pasta z mięsa pieczonego z warzywami własnego     wyrobu, ogórek kiszony

    Obiad: Rosół z mini zacierką, warzywami i świeżą zieleniną, podudzie z kurczaka pieczone w piecu, ziemniaki, surówka z     marchwi, pora i jabłka w sosie jogurtowo – majonezowym, lemoniada cytrynowa

    Podwieczorek: Kakao na mleku ,pizza własnego wypieku z kiełbasą wieprzową, serem mozzarella i sosem pomidorowym

    Bezml : Herbata zielona

                                                                            Czwartek

                Śniadanie : Herbata zielona z owocami leśnymi, stół szwedzki ( chleb pszenny i własnego wypieku z masłem, łopatka/szynka     własnego wyrobu, warzywa świeże – pomidor, rzodkiewka, papryka, ser żółty )

                Obiad : Zupa krupnik z włoszczyzną i ziemniakami zabielany, krokiety z mięsem wieprzowym i warzywami, sałatka z     buraczków z cebulką i oliwką, kompot wiśniowy

                Bezml : Zupa bez zabielania

                ​​​​​​​Podwieczorek: Kawa inka na mleku, sałatka owocowa (banany, gruszka, pomarańcze ,melon, winogrono, galaretka truskawkowa )     z waflami ryżowymi lub chrupkami kukurydzianymi

                Bezml : Herbata owocowa

Piątek

    Śniadanie: Zupa mleczna z kaszą jęczmienną, chleb własnego wypieku i pszenny z masłem, pasta jajeczna ze szczypiorkiem i     majonezem

    Bezml : Herbata rumiankowa

    Obiad: Zupa fasolowa z warzywami i ziemniakami, filet z miruny w sosie greckim, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej z jabłkiem, cebulką i oliwką, kompot owocowy

    Podwieczorek : Kakao na mleku, ciasto biszkoptowe z owocami sezonowymi własnego wypieku posypane cukrem pudrem

    Bezml : Herbata pokrzywowa

 

ZAPRASZAMY DO OBEJRZENIA ZDJĘĆ NIEKTÓRYCH POTRAW!!!!

 

PONIŻEJ ZNAJDUJĄ SIĘ PRZEPISY na niektóre nasze dania. Drodzy Rodzice w  tym miejscu może być również Wasz Przepis na zdrową, pyszną potrawę, którą polecacie innym.

Zachęcamy do przesyłania przepisów na nasz adres 

 

e-mail:ps56@um.bialystok.pl