JADŁOSPIS


Jadłospis sporadycznie może ulec zmianie.

Nie stosujemy konserwantów, stosujemy przyprawy naturalne.

Wszystkie dania są wykonane przez kuchnię przedszkolną: własnego wyrobu pasztety, wędliny, ciasta, dżemy, kisiele oraz dania obiadowe.

01.09.2021r. do 30.11.2021r.

Dzieci codziennie otrzymują świeży bukiet jarzyn bądź owoców

I TYDZIEŃ

Poniedziałek

    Śniadanie: Herbata z cytryną, kolorowa kanapka jesienna ( chleb pszenny i ze słonecznikiem, wędlina wieprzowa, papryka,     pomidor )

    II śniadanie: świeże owoce

    Obiad : Zupa ogórkowa z włoszczyzną, zieleniną i ziemniakami zabielana, zapiekanka mięsno – makaronowa z warzywami i sosem     pomidorowym, kompot wiśniowy

    Bezml: Zupa bez zabielania

    Podwieczorek :Kakao na mleku, rogaliki drożdżowe z marmoladą owocową własnego wypieku, posypane cukrem pudrem

    Bezml: Herbata miętowa

Wtorek

    Śniadanie: Zupa mleczna z zacierką własnego wyrobu, chleb i dyniowy z masłem, pasta jajeczna ze szczypiorkiem, rzodkiewką     i majonezem

    Bezml: Herbata rumiankowa

    II śniadanie : pomidorki koktajlowe

    Obiad: Zupa – krem z buraków czerwonych i warzyw zabielany, kotlety pożarskie z serem mozzarella, ziemniaki, marchewka duszona na     masełku, lemoniada cytrynowa

    Bezml :Zupa – krem bez zabielania  

    Podwieczorek: Herbata lipowa, paluch pszenny z masłem, sałatka z warzywami jesiennymi z kaszą kus kus

Środa

    Śniadanie: Herbata rumiankowa, chleb pszenny i własnego wypieku z masłem, stół szwedzki ( wędlina – 2 rodzaje, ser     ,warzywa )

    II śniadanie: mix bakaliowy

    Obiad: Zupa jarzynowa z zieleniną i ziemniakami zabielana, gulasz wieprzowy, pęczotto z prażoną cebulką o smaku     rozmarynu, sałatka z marchwi, jabłka i pora z sosem jogurtowym, kompot z czarnej porzeczki

                    Bezml: Zupa bez zabielania;

    Podwieczorek: Napój miodowo – cytrynowy ,pizza z wędliną wieprzową, serem żółtym polana sosem keczupowym

Czwartek

    Śniadanie: Kakao na mleku, bułka pszenna z masłem, szynka pieczona własnego wyrobu, pomidor

                Bezml: Herbata owocowa

                II Śniadanie:  szklanka soku jabłkowego

    Obiad: Rosół z zacierką, warzywami i zieleniną, udziec z kurczaka panierowany – pieczony w piecu, ziemniaki, mizeria z ogórka świeżego,     lemoniada cytrynowa z miętą

    Podwieczorek: Herbata zielona z maliną, makaron kokardki z twarożkiem waniliowym i owocami świeżymi sezonowymi

 Piątek

    Śniadanie: Kawa inka na mleku, paluch słonecznikowy z masłem, ser żółty, ogórek kiszony

                Bezml: Herbata miętowa, paluch słonecznikowy z masłem, ser żółty b/laktozy

                II śniadanie: bukiet świeżych warzyw

    Obiad : Zupa barszcz ukraiński z fasolą i ziemniakami zabielany, filet rybny w posypce słonecznikowo – kukurydzianej, ziemniaki,     surówka z kiszonej kapusty z marchewką, jabłkiem i cebulką w oliwce, kompot rabarbarowy

    Podwieczorek : Herbata z cytryną, frytki ziemniaczane pieczone w piecu polane keczupem

II TYDZIEŃ

Poniedziałek

Śniadanie : Płatki ryżowe na mleku, chleb pszenny i słonecznikowy z masłem, wędlina wieprzowa lub drobiowa, rzodkiewka,     pomidor

Bezml : Herbata zielona

    II śniadanie: sok jabłkowy z  truskawkami

    Obiad: Zupa z zielonego groszku z warzywami i zieleniną zabielana, gałka drobiowo – wieprzowa w sosie koperkowym, kasza     bulgur, surówka z kapusty pekińskiej z pomidorem, cebulką i oliwką, kompot jabłkowy

    Bezml: Zupa bez zabielania

    Podwieczorek: Mleko, racuszki drożdżowe  z jabłkiem własnego wypieku posypane cukrem pudrem

    Bezml: Herbata malinowa

Wtorek

    Śniadanie : Herbata rumiankowa, hot – dogi z parówką z szynki na gorąco polane sosem pomidorowym

    II śniadanie: suszone owoce

    Obiad: Zupa – krem dyniowy z prażonymi pestkami słonecznika i zieleniną zabielany, risotto z kurczaka z warzywami     zapiekany w piecu ,ogórek małosolny / ogórek kiszony, kompot wieloowocowy

    Bezml: Zupa – krem bez zabielania

    Podwieczorek: Kawa inka na mleku, sałatka owocowa ( borówki, pomarańcze, banany, winogrono, melon w sosie jogurtowym ),     chrupki kukurydziane    Bezml: Herbata

                                                                                                      Środa

    Śniadanie: Herbata zielona z opuncją, bułka pszenna z masłem, rolada z kurczaka własnego wyrobu, pomidor

    II śniadanie:  suszone jabłka i chipsy bananowe

    Obiad: Zupa pomidorowa z makaronem, warzywami i zielenina zabielana, kotlet schabowy w panierce kukurydzianej,     ziemniaki, sałatka z buraczków z cebulką i oliwką, lemoniada pomarańczowa

    Bezml: Zupa bez zabielania

    Podwieczorek: Budyń waniliowy, ciasteczka maślane własnego wypieku Bezml : Herbata miętowa

Czwartek

    Śniadanie : Herbata z cytryną, stół szwedzki ( chleb pszenny i żytni z masłem, wędlina wieprzowa, ser żółty, jajko, warzywa –     pomidor, sałata, ogórek świeży, papryka ,rzodkiewka )

    II śniadanie :świeże mini marchewki

                Obiad: Zupa fasolowa z warzywami i ziemniakami, pierogi z mięsem kraszone cebulką, surówka Colesław (kapusta biała,     marchew, cebula cukrowa ,koper natka i sos jogurtowy ), kompot truskawkowy

    Bezml: Surówka z oliwką

    Podwieczorek: Herbata rumiankowa, chleb własnego wypieku z masłem ,pieczeń wieprzowa własnego wyrobu i sałatka     jarzynowa własnego wyrobu

Piątek

    Śniadanie: Herbata miętowa, chleb pszenny i dyniowy z masłem ,sałatka z tuńczyka z papryką, ogórkiem kiszonym, ryżem i     sosem jogurtowo - majonezowym

    II śniadanie: kalarepka do pochrupania

    Obiad: Zupa krupnik z warzywami, ziemniakami i zieleniną, naleśniki z białym serem / serniczki własnego wyrobu  polane     sosem jogurtowo – owocowym, lemoniada cytrynowa

    Bezml: Naleśniki / serniczki z serem bez laktozy,

    Podwieczorek : Kakao na mleku, ryż z jabłkiem lub innymi owocami sezonowymi zapiekany w piecu / kasza manna na mleku z     sosem truskawkowo - jogurtowym   Bezml: Herbata owocowa

 

ZAPRASZAMY DO OBEJRZENIA ZDJĘĆ NIEKTÓRYCH POTRAW!!!!

 

PONIŻEJ ZNAJDUJĄ SIĘ PRZEPISY na niektóre nasze dania. Drodzy Rodzice w  tym miejscu może być również Wasz Przepis na zdrową, pyszną potrawę, którą polecacie innym.

Zachęcamy do przesyłania przepisów na nasz adres 

 

e-mail:ps56@um.bialystok.pl