JADŁOSPIS
Jadłospis sporadycznie może ulec zmianie.
Nie stosujemy konserwantów, stosujemy przyprawy naturalne.
Wszystkie dania są wykonane przez kuchnię przedszkolną: własnego wyrobu pasztety, wędliny, ciasta, dżemy, kisiele oraz dania obiadowe.
01.09.2023r. do 30.11.2023r.
Dzieci codziennie otrzymują świeży bukiet jarzyn bądź owoców
I TYDZIEŃ
Poniedziałek
Śniadanie: Zupa mleczna z płatkami ryżowymi, chleb słonecznikowy i pszenny z masłem,
wędlina wieprzowa ,ogórek świeży ,papryka
Bezml : Herbata zielona
II śniadanie: marchewka do pochrupania
Obiad : Zupa jarzynowa z ziemniakami i zieleniną zabielana, strogonow z indyka z warzywami,
kasza jęczmienna, surówka z czerwonej kapusty w sosie majonezowo – jogurtowym, kompot truskawkowy
Bezml: Zupa bez zabielania
Podwieczorek : Mleko, pankejki z bananami własnego wypieku posypane cukrem pudrem
Bezml : Herbata lipowa
Wtorek
Śniadanie: Herbata owocowa z żurawiną, chleb żytni i pszenny z masłem, omlet jajeczny ze świeżymi warzywami i ziołami
II śniadanie : śliwki
Obiad: Zupa pomidorowa z ryżem, włoszczyzną i zieleniną zabielana ,bitki schabowe duszone z warzywami, ziemniaki, ogórek kiszony, lemoniada pomarańczowa
Bezml : Zupa bez zabielania
Podwieczorek: Kawa inka na mleku, paluch pszenny, nutella własnego wyrobu
Bezml : Herbata lipowa
Środa
ŚrodŚ Śniadanie: Kakao na mleku, stół szwedzki – pieczywo pszenne i mieszane, wędlina drobiowa lub wieprzowa, jajko gotowane, zestaw świeżych warzyw : sałata, pomidor, rzodkiewka
Bezml : Herbata miętowa,
II śniadanie: jabłka suszone
Obiad: Zupa – krem z dyni z prażonymi pestkami, pierogi z nadzieniem mięsno – warzywnym własnego wyrobu, surówka z buraczków z cebulką cukrową i oliwką, kompot porzeczkowy
Bezml: Zupa – krem bez zabielania
Podwieczorek : Herbata rumiankowa, sałatka owocowa ( banany, brzoskwinie, gruszka, arbuz, winogrono )
z galaretka truskawkową i paluchem cynamonowo - makowym
Czwartek
Śniadanie: Kawa inka na mleku, bułka z pestkami słonecznika z masłem, rolada z kurczaka własnego wyrobu, ogórek świe
Bezml: Herbata pokrzywowa
II Śniadanie: kalarepka
Obiad: Zupa brokułowa z włoszczyzną i zieleniną zabielana, kotlet pożarski pieczony w piecu ,ziemniaki, marchew kostka duszona na masełku, kompot owocowy
Bezml : Zupa bez zabielania
Podwieczorek: Zupa mleczna z makaronem muszelki, ciasto biszkoptowe ze świeżymi śliwkami własnego wypieku
Bezml : Herbata zielona
Piątek
Śniadanie: Herbata zielona ,chleb pszenny i dyniowy z masłem, pastella jajeczna ze szczypiorkiem, zieleniną
i majonezem
II śniadanie: banany
Obiad : Zupa fasolowa z warzywami i ziemniakami, filet rybny z miruny panierowany w jajku, frytki ziemniaczane, surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem, cebulką i oliwką, lemoniada cytrynow
Podwieczorek: Mleko, makaron kokardka z serem białym polany musem malinowym
Bezml :Herbata miętowa, makaron z owocami sezonowymi
II TYDZIEŃ
-Poniedziałek
Śniadanie : Kawa inka na mleku, kolorowa kanapka – chleb słonecznikowy i pszenny z masłem, wędlina wieprzowa, sałata, pomidor, szczypior
Bezml : Herbata malinowa
II śniadanie: jabłko
Obiad: Zupa szpinakowa z jajkiem, włoszczyzną i ziemniakami zabielana, gulasz z szynki wieprzowej z warzywami, makaron świderki, surówka z kapusty pekińskiej z pomidorem, szczypiorkiem i oliwką kompot agrestowy
Bezml: Zupa bez zabielania
Podwieczorek: Zupa mleczna z ryżem, paluch pszenny z masłem i twarożkiem waniliowym na słodko
Bezml: Herbata lipowa, paluch pszenny z masłem i dżemem owocowym
Wtorek
Śniadanie : Herbata zielona z wiśnią, chleb pszenny i żytni z masłem, kiełbaska na gorąco z dodatkiem sosu pomidorowego
II śniadanie: nektarynka
Obiad: Zupa – krem z białych warzyw zabielany z prażonymi płatkami migdałowymi, medaliony z indyka z warzywami na parze (marchew mini, brokuły, kalafior ),ziemniaki purre z masełkiem, lemoniada cytrynowa
Bezml: Zupa – krem bez zabielania
Podwieczorek: Zupa mleczna z makaronem literki, jagodzianka drożdżowa własnego wypieku
Bezml :Herbata pokrzywowa
Środa
Śniadanie: Herbata owocowa z dzikiej róży ,stół szwedzki – dzieci same robią kanapki chleb pszenny i żytni z masłem, wędlina, ser żółty i mieszanka świeżych warzyw ( pomidor, papryka, cykoria, rzodkiewka )
II śniadanie: kiwi
Obiad: Zupa z buraków czerwonych z warzywami, zieleniną i ziemniakami zabielany, klopsiki wieprzowe w sosie własnym, kasza pęczak z ziołami, surówka z marchewki, jabłka i pora z dresingiem jogurtowo – majonezowy
Bezml :Zupa bez zabielania
Podwieczorek: Kakao na mleku, bagietka z masłem, sałatka jarzynowa własnego wyrobu, klops wieprzowy własnego wypieku
Bezml: Herbata lipowa
Czwartek
Śniadanie: Zupa mleczna z zacierką własnego wyrobu, chleb razowy i pszenny z masłem, łopatka w ziołach własnego wypieku, pomidor
Bezml: Herbata owocowa
II śniadanie: pomidorki koktajlowe
Obiad: Rosół drobiowy z warzywami, zieleniną i makaronem nitka, schabowy z piersi kurczaka w jajku, ziemniaki, surówka z białej kapusty ze świeżym ogórkiem i koperkiem, kompot rabarbarowy
Podwieczorek: Kawa inka na mleku, tosty z pieczywa pszennego z dodatkiem wędliny, pomidora i sera żółtego
Bezml : Herbata miętowa
Piątek
Śniadanie: Herbata malinowa, chleb pszenny i wieloziarnisty, pasta z makreli wędzonej z ogórkiem kiszonym, jajkiem gotowanym, szczypiorkiem i majonezem
II śniadanie: chrupki kukurydziane
Obiad: Kapuśniak ze świeżej kapusty z warzywami ,zieleniną i ziemniakami, naleśniki z serem białym polane musem ze świeżych owoców, kompot jabłkowy z cynamonem
Bezml: Naleśniki z prażonym jabłkiem polane owocową polewą
Podwieczorek : Koktajl mleczno – owocowy, ciasteczka maślane własnego wypieku posypane cukrem pudrem
Bezml: Herbata miętowa
ZAPRASZAMY DO OBEJRZENIA ZDJĘĆ NIEKTÓRYCH POTRAW!!!!
PONIŻEJ ZNAJDUJĄ SIĘ PRZEPISY na niektóre nasze dania. Drodzy Rodzice w tym miejscu może być również Wasz Przepis na zdrową, pyszną potrawę, którą polecacie innym.
Zachęcamy do przesyłania przepisów na nasz adres
e-mail:ps56@um.bialystok.pl