JADŁOSPIS
Jadłospis sporadycznie może ulec zmianie.
Nie stosujemy konserwantów, stosujemy przyprawy naturalne.
Wszystkie dania są wykonane przez kuchnię przedszkolną: własnego wyrobu pasztety, wędliny, ciasta, dżemy, kisiele oraz dania obiadowe.
06.10.2025r. do 31.12.2025r.
Dzieci codziennie otrzymują świeży bukiet jarzyn bądź owoców
I TYDZIEŃ
Poniedziałek
Śniadanie: Herbata owocowa z malinami, bułka pszenna z masłem, wędlina wieprzowa wędzona, ogórek świeży
II śniadanie: jabłka
Obiad: Zupa kalafiorowa z zieleniną i ziemniakami zabielana, spaghetti z mięsem wieprzowym mielonym i warzywami w sosie pomidorowym, kompot wiśniowy
Podwieczorek: Kakao na mleku, stół szwedzki –dzieci robią sobie same kanapki – pieczywo z masłem, 2 rodzaje serów żółtych, rzodkiewka, pomidor
Bezml: Herbata miętowa
Wtorek
Śniadanie: Kakao na mleku, chleb żytni i pszenny z masłem, parówka z szynki na gorąco polana sosem keczupowym
Bezml: Herbata malinowa
II śniadanie: szklanka soku jabłkowo – aroniowego b/cukru
Obiad: Zupa krupnik z warzywami i świeżą zieleniną, kotlet pożarski pieczony w piecu, ziemniaki, marchewka duszona na masełku, kompot owocowy
Podwieczorek: Herbata z mango, bagietka z masłem, pasta z białej fasoli i warzyw pieczonych, ogórek zielony
Środa
Śniadanie: Herbata z cytryną, pieczywo żytnie i pszenne z masłem, pastella z tuńczyka z gotowanym jajkiem i szczypiorkiem
II śniadanie: śliwki
Obiad: Barszcz czerwony z włoszczyzną, zieleniną i ziemniakami zabielany, gulasz z szynki wieprzowej z warzywami, makaron świderki/kokardki, sałatka z ogórka kiszonego, kompot agrestowy
Bezml: Zupa bez zabielania
Podwieczorek: Kawa inka na mleku, bułka pszenna z masłem, rolada drobiowa własnego wyrobu, pomidor
Bezml: Herbata owocowa
Czwartek
Śniadanie: Kakao na mleku, chleb dyniowy i mieszany z masłem, schab wieprzowy w tymianku własnego wypieku, ogórek świeży
Bezml: Herbata porzeczkowa
II śniadanie: gruszka
Obiad: Zupa – krem z dyni / cukinii z warzywami, ziemniakami i groszkiem ptysiowym zabielany, risotto z fileta kurczaka
i włoszczyzną, lemoniada cytrynowa
Bezml: Zupa – krem bez zabielania
Podwieczorek: Zupa mleczna z płatkami owsianymi, ciasto biszkoptowe własnego wypieku posypane cukrem pudrem
Bezml: Sok owocowy
Piątek
Śniadanie: Kawa inka na mleku, stół szwedzki: wędlina wieprzowa, jajka gotowane na twardo, mix świeżych warzyw do wyboru
Bezml: Herbata rumiankowa
II śniadanie: banany
Obiad: Zupa pomidorowa z makaronem muszelka i warzywami zabielana, filet z miruny w jajku, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej z jabłkiem i oliwą, kompot śliwkowy
Bezml: Zupa bez zabielania
Podwieczorek: Kakao na mleku, kanapka z żółtym serem, pomidor
Bezml: Herbata rumiankowa, kanapka z wędliną
II TYDZIEŃ
Poniedziałek
Śniadanie: Herbata czarna z cytryną, chleb pszenny i żytni z masłem, polędwica drobiowa, pomidor
II śniadanie: pomarańcze
Obiad: Rosół z kurczaka z makaronem nitki, warzywami i świeżą zieleniną, kotlet schabowy panierowany, ziemniaki, surówka Colesław w sosie jogurtowym, kompot truskawkowy
Podwieczorek: Bawarka, ryż biały z jabłkami zapiekany w piecu polany jogurtową polewką
Bezml: Herbata miętowa
Wtorek
Śniadanie: Kakao na mleku, chleb pszenny i słonecznikowy z masłem, jajecznica z kiełbasą i szczypiorkiem
Bezml: Herbata pokrzywowa
II śniadanie: pomidorki koktajlowe
Obiad: Zupa szpinakowa z włoszczyzną, ziemniakami i zieleniną, zabielana, filet z kurczaka pod porowo – warzywną pierzynką, kasza kus kus perłowa, kompot agrestowy
Bezml: Zupa bez zabielania
Podwieczorek: Zupa mleczna z płatkami ryżowymi, bułka pszenna z masłem, serkiem białym śmietankowym
Bezml: Herbata owocowa, bułka pszenna z masłem i wędliną
Środa
Śniadanie: Kawa inka na mleku, stół szwedzki – pieczywo pszenne i żytnie z masłem, wędlina drobiowa, ser żółty, pomidor, ogórek świeży, mix sałat – do wyboru
Bezml: Herbata rumiankowa
II śniadanie: suszone morele
Obiad: Zupa – krem z kalafiora ramonesko z warzywami, ziemniakami i płatkami migdałowymi zabielany, pierogi z mięsa wieprzowego własnego wyrobu, sałatka z buraczków z oliwką, kompot malinowy
Bezml: Zupa - krem bez zabielania
Podwieczorek: Kasza manna na mleku z owocami
Bezml: Kasza manna na soku owocowym
Czwartek
Śniadanie: Kakao na mleku, chleb dyniowy i mieszany z masłem, łopatka element własnego wypieku, papryka kolorowa
Bezml: Herbata rumiankowa
II śniadanie: gruszki
Obiad: Zupa fasolowa z warzywami i ziemniakami, naleśniki z białym serem i polewą jogurtowo – owocową, lemoniada pomarańczowa
Bezml: Naleśniki z prażonym jabłkiem
Podwieczorek: Herbata zielona, bułka pszenna z masłem, pasta z pieczonego indyka i warzyw własnego wyrobu, ogórek świeży
Piątek
Śniadanie: Zupa mleczna z kaszą jęczmienną, chleb pszenny i słonecznikowy z masłem, pasta jajeczna ze szczypiorkiem, świeżą zieleniną i majonezem
Bezml: herbata rumiankowa
II śniadanie: banany
Obiad: Zupa kapuśniak z włoszczyzną, gałka rybna w sosie koperkowo – warzywnym, ziemniaki, ogórek kiszony, kompot z czarnej porzeczki
Podwieczorek: Bawarka, bułka drożdżowa własnego wypieku
Bezml: Herbata pokrzywowa
Drodzy Rodzice w tym miejscu może być również Wasz Przepis na zdrową, pyszną potrawę, którą polecacie innym.
Zachęcamy do przesyłania przepisów na nasz adres
e-mail:ps56@um.bialystok.pl