JADŁOSPIS


Jadłospis sporadycznie może ulec zmianie.

Nie stosujemy konserwantów, stosujemy przyprawy naturalne.

Wszystkie dania są wykonane przez kuchnię przedszkolną: własnego wyrobu pasztety, wędliny, ciasta, dżemy, kisiele oraz dania obiadowe.

 

10.03.2025r. do 30.06.2025r

Dzieci codziennie otrzymują świeży bukiet jarzyn bądź owoców

I TYDZIEŃ

Poniedziałek

    Śniadanie: Kakao na mleku, kolorowa kanapka (chleb pszenny i słonecznikowy z masłem, wędlina wieprzowa, ogórek kiszony,     pomidor )

    Bezml : Herbata z cytryną

    I śniadanie: owoce sezonowe

    Obiad : Zupa ogórkowa z włoszczyzną, zieleniną i ziemniakami zabielana, potrawka z kurczaka z warzywami, ryż jaśminowy                     lub brązowy, surówka z kalarepy, marchwi i szczypiorku w sosie jogurtowo – majonezowym, kompot malinowy

    Bezml: Zupa bez zabielania

    Podwieczorek : Kisiel własnego wyrobu z owocami, rogaliki drożdżowe z marmoladą różaną własnego wypieku

Wtorek

    Śniadanie: Kawa inka na mleku, stół szwedzki (chleb pszenny i dyniowy z masłem, wędlina drobiowa, jajko gotowane na twardo,                         ser żółty, mix świeżych warzyw  - papryka żółta, rzodkiewka, pomidor – do wyboru )

    Bezml:  Kawa inka na napoju owsianym

    II śniadanie : marchewka do pochrupania

    Obiad: Zupa – krem z zielonego groszku z włoszczyzną, ziemniakami i groszkiem ptysiowym zabielany, a”la gołąbki z mięsem                 wieprzowym, ryżem i kapustą białą w sosie pomidorowym pieczone w piecu, ziemniaki, woda z cytryną

    Bezml : Zupa - krem bez zabielania

    Podwieczorek: Kakao na mleku, zapiekanka hawajska z wędliną wieprzową, pomidorem i serem żółtym mozzarella polana                                 keczupem

    Bezml : Herbata lipowa, zapiekanka z wędliną wieprzową pomidorem i keczupem

Środa

   Śniadanie: Zupa mleczna z makaronem muszelka, bułka pszenna z masłem, filet z indyka własnego wypieku, ogórek świeży

    Bezml : Herbata pokrzywowa

    II śniadanie: sok wyciskany z owoców sezonowych

    Obiad: Zupa grochowa z włoszczyzną, majerankiem i ziemniakami, kotlety kalafiorowe, sztuka mięsa w sosie koperkowym,                     ogórek kiszony / sałatka z pomidora, kompot śliwkow

    Podwieczorek: GRUPA  III wybiera podwieczorek   Kawa inka na mleku. Bezml : Herbata zielona

      - pizza własnego wypieku z wędlina wieprzową, serem żółtym, warzywami polana sosem pomidorowym

 - chleb żytni i pszenny z masłem, rolada z kurczaka i sałatka jarzynowa własnego wyrobu

( propozycja sałatki według przepisów dzieci )

Czwartek

    Śniadanie: Kakao na mleku, chleb pszenny i żytni z masłem, omlet jajeczno – warzywny( szczypior, pomidor, ogórek świeży,                             papryka ) polany keczupem

    Bezml: Kakao na napoju owsianym

    II śniadanie : gruszki

    Obiad: Zupa pomidorowa z makaronem zwierzątka, warzywami i świeżą zieleniną zabielana, nugetsy z piersi kurczaka                     panierowane w płatkach kukurydzianych, ziemniaki purre maślano – koperkowe, marchewka duszona, kompot, agrestowy

   Bezml : Zupa bez zabielania

    Podwieczorek: Kawa inka na mleku, bułka pszenna z masłem, sałatka z kapusty pekińskiej pekińskiej ze szczypiorkiem, papryką,                                 marchewką, świeżym koperkiem i tarkowan wędliną w sosie jogurtowym

    Bezml :Kawa inka na napoju owsianym

 Piątek

    Śniadanie: Kakao na mleku, paluch pszenny z masłem, pasta z sera żółtego ze szczypiorkiem i majonezem

    Bezml : Herbata owocowa, paluch pszenny z masłem i dżemem

                II śniadanie: jabłka

    Obiad : Zupa barszcz ukraiński z fasolą i ziemniakami zabielany, kotlet rybny z miruny pieczony w piecu, ziemniaki, surówka                     Colesław ( kapusta biała, marchew, cebulka cukrowa w sosie jogurtowym, lemoniada pomarańczowa

    Bezml : Zupa bez zabielania

    Podwieczorek: Zupa mleczna z zacierką, bułka kukurydziana z masłem i miodem

    Bezml : Herbata rumiankowa

II TYDZIEŃ

Poniedziałek

    Śniadanie : Kakao na mleku, bułka pszenna z masłem, pasta z białym serkiem śmietanowym, pomidor, rzodkiewka

    Bezml : Herbata z cytryną, bułka pszenna z wędliną

    II śniadanie: pomidorki koktajlowe

    Obiad: Zupa szpinakowa z włoszczyzną, ziemniakami i gotowanym jajkiem zabielana, kociołek mięsno – warzywny z                     ziemniakami, kompot owocowy

    Bezml: Zupa bez zabielania  

    Podwieczorek: Kawa inka na mleku, stół szwedzki – chleb pszenny, żytni i słonecznikowy z masłem, jajko gotowane na twardo,                                 ser żółty – 2 rodzaje, bukiet świeżych warzyw do wyboru – ogórek świeży, sałata mix, ogórek kiszony

    Bezml: Herbata zielona z malinami

Wtorek

    Śniadanie : Kawa inka na mleku, chleb mieszany i dyniowy z masłem, parówka z szynki na gorąco polana keczupem

    Bezml :Herbata rumiankowa

    II śniadanie : pomarańcze

    Obiad: Zupa – krem jarzynowy z ziemniakami i prażonymi płatkami migdałowymi zabielany, strogonow z indyka z                     warzywami, kopytka ziemniaczane własnego wyrobu, surówka z kapusty pekińskiej z pomidorem, szczypiorkiem i                     papryką w sosie winegret, lemoniada cytrynowa

    Bezml: Zupa – krem bez zabielania

    Podwieczorek: Granola z suszonymi owocami na mleku, racuchy z jabłkami własnego wypieku

    Bezml:  Herbata miętowa

                                                Środa

    Śniadanie: Kakao na mleku, stół szwedzki – chleb dyniowy, żytni i mieszany z masłem, wędlina wieprzowa, kabanosy drobiowe –                    mix świeżych warzyw ( papryka czerwona, rzodkiewka, pomidor )

    Bezml : Herbata malinowa

    II śniadanie : szklanka soku z jabłka i buraczków

    Obiad: Rosół z kurczaka z makaronem kluseczki z włoszczyzną i świeżą zieleniną, kotlety ryżowe pieczone w piecu w sosie                 mięsno – warzywnym ,sałatka z buraczków z cebulką i oliwką, kompot z czerwonej porzeczki

    Podwieczorek: Kasza jaglana z owocami na gęsto polana sosem jogurtowym

    Bezml : Kasza jaglana z owocami

                                                                                               Czwartek

    Śniadanie : Zupa mleczna z makaronem świderki, bułka pszenna z masłem, pasztet wieprzowy własnego wypieku, pomidor

    Bezml : Herbata lipowa

    II śniadanie : banany

    Obiad: Zupa  chłopska z włoszczyzną i ziemniakami, gałka drobiowo –wieprzowa w     sosie koperkowym, kasza pęczak lub bulgur, sałata lodowa ze szczypiorkiem, ogórkiem świeżym w sosie jogurtowym, kompot truskawkowy

    Bezml : Sałata z oliwką

    Podwieczorek: Herbata owocowa z czarna porzeczką, kanapka z masłem, pastellą z ciecierzycy i pieczonych warzyw własnego                                 wyrobu, ogórek kiszony

Piątek

    Śniadanie: Herbata lipowa, chleb pszenny i wieloziarnisty z masłem, pasta z makreli wędzonej ze szczypiorkiem, ogórkiem     kiszonym i majonezem

    II śniadanie: mandarynki

    Obiad: Zupa kapuśniak z młodej kapusty z warzywami, zieleniną i ziemniakami, naleśniki z serem białym własnego wyrobu                 polane sosem owocowym, kompot wiśniowy

    Bezml : Naleśniki z prażonym jabłkiem polane owocowa polewą

    Podwieczorek Mleko, chałka drożdżowa z kruszonką własnego wypieku posmarowana masłem

    Bezml: Herbata z owoców leśnych

 

    PONIŻEJ ZNAJDUJĄ SIĘ PRZEPISY na niektóre nasze dania.

Drodzy Rodzice w  tym miejscu może być również Wasz Przepis na zdrową, pyszną potrawę, którą polecacie innym.

Zachęcamy do przesyłania przepisów na nasz adres 

e-mail:ps56@um.bialystok.pl