JADŁOSPIS


Jadłospis sporadycznie może ulec zmianie.

Nie stosujemy konserwantów, stosujemy przyprawy naturalne.

Wszystkie dania są wykonane przez kuchnię przedszkolną: własnego wyrobu pasztety, wędliny, ciasta, dżemy, kisiele oraz dania obiadowe.

 

06.10.2025r. do 31.12.2025r.

 

Dzieci codziennie otrzymują świeży bukiet jarzyn bądź owoców

 

  I  TYDZIEŃ

       Poniedziałek

 

Śniadanie: Herbata owocowa z malinami, bułka pszenna z masłem, wędlina wieprzowa wędzona, ogórek świeży

II śniadanie: jabłka

Obiad: Zupa kalafiorowa z zieleniną i ziemniakami zabielana, spaghetti z mięsem wieprzowym mielonym i warzywami w sosie              pomidorowym, kompot wiśniowy

Podwieczorek: Kakao na mleku, stół szwedzki –dzieci robią sobie same kanapki – pieczywo z masłem, 2 rodzaje serów żółtych,                             rzodkiewka, pomidor

Bezml: Herbata miętowa

Wtorek

 

Śniadanie: Kakao na mleku, chleb żytni i pszenny z masłem, parówka z szynki na gorąco polana sosem keczupowym

Bezml: Herbata malinowa

II śniadanie: szklanka soku jabłkowo – aroniowego b/cukru

Obiad: Zupa krupnik z warzywami i świeżą zieleniną, kotlet pożarski pieczony w piecu, ziemniaki, marchewka duszona na masełku,             kompot owocowy

Podwieczorek: Herbata z mango, bagietka z masłem, pasta z białej fasoli i warzyw pieczonych, ogórek zielony

 

Środa

 

Śniadanie: Herbata z cytryną, pieczywo żytnie i pszenne z masłem, pastella z tuńczyka z gotowanym jajkiem i szczypiorkiem

II śniadanie: śliwki

Obiad: Barszcz czerwony z włoszczyzną, zieleniną  i ziemniakami zabielany, gulasz z szynki wieprzowej z warzywami, makaron              świderki/kokardki, sałatka z ogórka kiszonego, kompot agrestowy

Bezml: Zupa bez zabielania

Podwieczorek: Kawa inka na mleku, bułka pszenna z masłem, rolada drobiowa własnego wyrobu, pomidor

Bezml: Herbata owocowa

Czwartek

 

Śniadanie: Kakao na mleku, chleb dyniowy i mieszany z masłem, schab wieprzowy w tymianku własnego wypieku, ogórek świeży

Bezml: Herbata porzeczkowa

II śniadanie: gruszka

Obiad: Zupa – krem z dyni / cukinii z warzywami, ziemniakami i groszkiem ptysiowym zabielany, risotto z fileta kurczaka
             i włoszczyzną, lemoniada cytrynowa

Bezml: Zupa – krem bez zabielania

Podwieczorek: Zupa mleczna z płatkami owsianymi, ciasto biszkoptowe własnego wypieku posypane cukrem pudrem

Bezml: Sok owocowy

Piątek

 

Śniadanie: Kawa inka na mleku, stół szwedzki: wędlina wieprzowa, jajka gotowane na twardo, mix świeżych warzyw do wyboru

Bezml: Herbata rumiankowa

II śniadanie: banany

Obiad: Zupa pomidorowa z makaronem muszelka i warzywami zabielana, filet z miruny w jajku, ziemniaki, surówka z kapusty              kiszonej z jabłkiem i oliwą, kompot śliwkowy

Bezml: Zupa bez zabielania

Podwieczorek: Kakao na mleku, kanapka z żółtym serem, pomidor

Bezml: Herbata rumiankowa, kanapka z wędliną

 

                                                                     II TYDZIEŃ

 

Poniedziałek

 

Śniadanie: Herbata czarna z cytryną, chleb pszenny i żytni z masłem, polędwica drobiowa, pomidor

II śniadanie: pomarańcze

Obiad: Rosół z kurczaka z makaronem nitki, warzywami i świeżą zieleniną, kotlet schabowy panierowany, ziemniaki, surówka              Colesław w sosie jogurtowym, kompot truskawkowy

Podwieczorek: Bawarka, ryż biały z jabłkami zapiekany w piecu polany jogurtową polewką

Bezml: Herbata miętowa

 

Wtorek

 

Śniadanie: Kakao na mleku, chleb pszenny i słonecznikowy z masłem, jajecznica z kiełbasą i szczypiorkiem

Bezml: Herbata pokrzywowa

II śniadanie: pomidorki koktajlowe

Obiad: Zupa szpinakowa z włoszczyzną, ziemniakami i zieleniną, zabielana, filet z kurczaka pod porowo – warzywną pierzynką,              kasza kus kus perłowa, kompot agrestowy

Bezml: Zupa bez zabielania

Podwieczorek: Zupa mleczna z płatkami ryżowymi, bułka pszenna z masłem, serkiem białym śmietankowym

Bezml: Herbata owocowa, bułka pszenna z masłem i wędliną

 

Środa

 

Śniadanie: Kawa inka na mleku, stół szwedzki – pieczywo pszenne i żytnie z masłem, wędlina drobiowa, ser żółty, pomidor, ogórek                     świeży, mix sałat – do wyboru

Bezml: Herbata rumiankowa

II śniadanie: suszone morele

Obiad: Zupa – krem z kalafiora ramonesko z warzywami, ziemniakami i płatkami migdałowymi zabielany, pierogi z mięsa                       wieprzowego własnego wyrobu, sałatka z buraczków z oliwką, kompot malinowy

Bezml: Zupa - krem bez zabielania

Podwieczorek: Kasza manna na mleku z owocami  

Bezml:  Kasza manna na soku owocowym

 

Czwartek

 

Śniadanie: Kakao na mleku, chleb dyniowy i mieszany z masłem, łopatka element własnego wypieku, papryka kolorowa

Bezml: Herbata rumiankowa

II śniadanie: gruszki

Obiad: Zupa fasolowa z warzywami i ziemniakami, naleśniki z białym serem i polewą jogurtowo –  owocową, lemoniada                           pomarańczowa

Bezml: Naleśniki z prażonym jabłkiem

Podwieczorek: Herbata zielona, bułka pszenna z masłem, pasta z pieczonego indyka i warzyw własnego wyrobu, ogórek świeży

 

Piątek

 

Śniadanie: Zupa mleczna z kaszą jęczmienną, chleb pszenny i słonecznikowy z masłem, pasta jajeczna ze szczypiorkiem, świeżą                     zieleniną i majonezem

Bezml: herbata rumiankowa

II śniadanie: banany

Obiad: Zupa kapuśniak z włoszczyzną, gałka rybna w sosie koperkowo – warzywnym, ziemniaki, ogórek kiszony, kompot z czarnej              porzeczki

Podwieczorek: Bawarka, bułka drożdżowa własnego wypieku

Bezml: Herbata pokrzywowa

 

 

Drodzy Rodzice w  tym miejscu może być również Wasz Przepis na zdrową, pyszną potrawę, którą polecacie innym.

Zachęcamy do przesyłania przepisów na nasz adres 

e-mail:ps56@um.bialystok.pl