Zdrowo Jemy I Żyjemy

    Nasze przedszkole  podejmuje szereg  działań w celu zwiększenia kompetencji pracowników, rodziców i  dzieci w zakresie dbałości o zdrowie oraz  prowadzi edukację zdrowotną dzieci i stwarza im warunki do praktykowania     w codziennym życiu zachowań prozdrowotnych. 

    W naszej placówce przedszkolaki mogą poznawać tajniki dobrej kuchni, zdrowego odżywiania samodzielnie  przygotowując posiłki w kuchni specjalnie przystosowanej dla  małych kucharzy. W tym miejscu jeszcze raz chcielibyśmy podziękować jednemu z rodziców -  panu Wojtkowi, który przyczynił się do powstania tego pomieszczenia.

    W tej przepięknej kuchni Misiowi kucharze  zostają wprowadzani w świat sztuki kulinarnej, nabywają prawidłowych nawyków żywieniowych, zdobywają nowe doświadczenia za pomocą zmysłu smaku, zapachu i dotyku.

    Zachęcamy do obejrzenia  naszej fotorelacji:

                    

 

    W naszej placówce staramy się urozmaicać jadłospis, wyszukujemy ciągle nowe przepisy, dużą wagę  przywiązujemy do wyboru produktów. Nie stosujemy konserwantów oraz półproduktów. Nasi kucharze – p. Ala,  p. Magda, p. Jarek dbają o dziecięce kubki smakowe, estetykę podania. W naszym przedszkolu unosi się aromat  pieczonych ciast, bułeczek, chleba ( wyrób własny ), dzieci kosztują wyrobów własnych kuchni : pasztetów,     rolad, wędlin, past do smarowania pieczywa. Podstawą jadłospisu są świeże warzywa i owoce. Codziennie gości     na naszych stołach drugie śniadanie, w każdą środę na śniadanie jest szwedzki stół – w tym dniu dzieci same komponują swoje śniadanie.

    Zachęcamy do obejrzenia fotorelacji:

 

    Z wielką przyjemnością wzbogacimy nasz przedszkolny jadłospis  o podane przez Was Rodziców przepisy – czekamy na emaile supermisie56@wp.pl temat: przepis na zdrowe dania.

 

POLECAMY SMACZNE PRZEPISY

 DZIECIOM I RODZICOM

    FRYTKI Z CUKINII:

    Składniki: 2 cukinie, oliwa z oliwek, ziarna czarnuszki. ser parmezan w kawałku, czosnek granulowany

    Umyte cukinie pokroić w paski - grube frytki, posypać czarnuszką włożyć do piekarnika rozgrzanego 180st. na 15 minut. Po wyjęciu     frytek posypać serem, czosnkiem, przyprawami.

    KASZA JAGLANA Z SUSZONĄ ŻURAWINĄ

    Składniki:
    1/3 szklanki surowej kaszy jaglanej
    1/2 szklanki wody
    1 szklanka mleka krowiego lub roślinnego
    2 łyżki suszonej żurawiny
    szczypta kurkumy
    1/2 łyżeczki oleju lnianego
    opcjonalnie 1/2 łyżeczki miodu

    Do garnka wlej mleko, wodę, dodaj drobno posiekaną suszoną żurawinę i doprowadź do wrzenia.
    Kaszę przesyp na sitko, wypłucz w gorącej wodzie, a następnie wsyp do garnka. Dodaj szczyptę kurkumy,     przykryj i gotuj na najmniejszym ogniu 20 minut. Pozostaw w garnku do ostygnięcia na 15 minut.
    Odcedź  nadmiaru płynu, zmieszaj z miodem, olejem lnianym.

    ESKALOPKI RYBNE W SOSIE LECZO

    Składniki :

    Ryba miruna, jaja, kasza manna, bułka tarta( zmielone płatki owsiane ), mąka pszenna ( ryżowa ),

    Sos leczo:

    Cukinia, marchew, pietruszka, por, seler, cebula, papryka czerwona, passata pomidorowa, pomidory w puszce

    Rybę mielimy, następnie dodajemy wszystkie składniki, mieszamy. Formujemy kulki obtaczamy w mące i     gotujemy w wywarze warzywnym.

    Sos- wszystkie warzywa kroimy w większą kostkę , dusimy , przyprawiamy solą, pieprzem. Zalewamy warzywa     passatą, dodajemy pomidory. Całość dusimy jeszcze około 15 minut. Eskalopki podajemy polane warzywnym     sosem leczo.

    PASTA Z WARZYW PIECZONYCH

    Składniki:

    Marchew, pietruszka, seler, por, papryka czerwona, cebula, czosnek- po pieczenia

    - prażone pestki słonecznika

    Wszystkie składniki pieczemy w piekarniku do miękkości, po ostudzeniu dodajemy pestki, sól, pieprz, łyżkę     majonezu. Smacznego!!!

Kochani oto przepisy z naszej Misiowej książki kucharskiej do wypróbowania w domu. (jeśli ktoś ma ochotę wysłać nam zdjęcia czekamy – strona supermisie)

Życzymy dobrej zabawy przy krojeniu, siekaniu, tarkowaniu i jedzeniu!

Zupa Dyniowa Zuzi

Składniki:

1 mała dynia – do 1 kg, 2 ziemniaki, 2 marchewki, 1l bulionu, 1 cebula, sok z ½ cytryny, ½ łyżeczki zmielonego imbiru (nie koniecznie), sól, pieprz, gałka muszk., cukier, śmietana lub jogurt, prażone pestki dyni

Wykonanie:

- dynię umyć, oczyścić z pestek, pokroić w kostkę

- ziemniaki, marchewkę i cebulę obrać i pokroić w kostkę

- pokrojone warzywa zalać bulionem i gotować do miękkości

- zmiksować i doprawić jak kto lubi

- dodać śmietanę i posypać prażonymi pestkami

Surówka z dyni Pani Dorotki

Składniki:

3 szklanki tarkowanej dyni, koperek, sok z cytryny, 2 łyżki majonezu, sól i pieprz

Wykonanie:

- obrać dynię ze skórki i starkować (tarka od buraków)

- skropić cytryną

- dodać koper, majonez i przyprawy

SMACZNEGO!!! Pani AGA i ALA