Co z czego otrzymujemy?
W tym tygodniu dzieci poznały kolejne etapy powstawania mąki i cukru. Przy okazji przypomnieliśmy sobie co to znaczy zdrowo się odżywiać i jakich produktów należy jeść jak najmniej lub wcale ( piramida żywienia ).Wspólnie z dziećmi przygotowaliśmy ciasto na zakwasie, z którego upiekliśmy pyszny, domowy, a przede wszystkim zdrowy chleb. Dzieci wraz z pracownikami przedszkola bardzo chętnie zjedli go podczas podwieczorku. Wyjątkowego smaku dodały zdrowe ziarna słonecznika i siemienia lnianego jakie znajdowały się w pieczywie.Podczas zajęć zwróciliśmy również uwagę na najbardziej znane polskie warzywo jakim jest ziemniak. Omówiliśmy jego walory kulinarne i podkreśliliśmy, ze jedzenie chipsów ziemniaczanych w nadmiarze szkodzi naszemu zdrowiu. Dzieci zobaczyły, że za pomocą ziemniaków można się świetnie bawić. Wykorzystując pieczątki z ziemniaków dzieci stworzyły piękne, ciekawe prace. Chcąc uświetnić Dzień ziemniaka w grupie oraz Światowy Dzień Owoców i Warzyw zrobiły przepiękne „ Ziemniaki Cudaki”. Podczas tej pracy dzieci wykazały się dużą wyobraźnią oraz inwencją twórczą. Omawiając tematykę tygodnia dzieci miały okazję poznać i pogłębić wiedzę na temat takich zawodów jak: piekarz, cukiernik czy rolnik.