Koło kulinarne

 



w tym roku kalendarzowym

Kanapkowy ludzik

 Niedziela, 13 marca   ( 20:58 ) 

     W tym miesiącu na kółku kulinarnym gotowali: Krzyś, Zosia gr V, Amelka, Zosia gr IV.





w tym roku szkolnym

Kisielowy zawrót głowy

 Środa, 1 grudnia 2021 r.   ( 18:24 ) 

Rozpoczynamy pierwsze zajęcia w tym roku szkolnym.





jeszcze wcześniej

Szaszłyki owocowe

 Poniedziałek, 24 lutego 2020 r. 

Owoce są źródłem witamin, dlatego na zajęciach zachęcamy dzieci do ich spożywania. Najlepszym sposobem na przekonanie przedszkolaków do spożywania owoców są działania praktyczne, dzięki którym dzieci z grupy IV zrobiły pyszne owocowe szaszłyki. Po skończonej pracy wszystkie dzieci ze smakiem zjadły owocowe przysmaki. Przedszkolakom bardzo smakowała własnoręcznie wykonana potrawa. Przygotowanie szaszłyków dało dzieciom wiele satysfakcji i radości



Kisiel z czarnej porzeczki, slimy , gluty tworzymy z mąki ziemniaczanej

 Poniedziałek, 13 stycznia 2020 r. 

Grupa III tworzyła i gotowała z mąką ziemniaczaną. Kisiel z czarnej porzeczki z dodatkiem jabłka to przysmak , który bardzo smakował naszym kucharzom. Następna część zajęć to terapia, gimnastyka ręki, wyrabianie mas z mąki ziemniaczanej. Radość gościła w naszej misiowej kuchni.



Święta tuż tuż- piernikowe szaleństwo

 Środa, 4 grudnia 2019 r. 

Polska tradycja piernikowa sięga czasów kuchni starosłowiańskiej.Pierniki, zwane miodownikami, znane były u słowiańskich pogan jako mieszanina miodu i grubo miażdżonej pszenicy. Od XIV wieku do miodowników dodawano „pierne” czyli pieprzną przyprawę korzenną, od której wzięła się też nazwa pierników. Wyrobienie ciasta wymagało żmudnej i ciężkiej pracy, ze względu na jego gęstość i twardość. Ciasto dojrzewało bardzo wolno i mogło być przechowywane w stanie surowym przez kilka miesięcy. Ciasto leżakowało czasem i ponad 20 lat, często zarabiano je w dniu narodzin dziecka, by upiec piernik na wesele. Zaczyn był tak cenny, że stanowił część posagu panny młodej Z biegiem czasu pierniki stawały się coraz bardziej popularne – wyrabiano je przez cały adwent. Przed święta Katarzyną pieczono małe „katarzynki”, najczęściej w kształcie serduszek, na świętą Katarzynę rozpoczynano pieczenie dużych pierników na świąteczny stół, na świętego Mikołaja wypiekano „mikołajki” – pierniczki w różnych kształtach, dołączane do mikołajkowych prezentów, zaś w XIX wieku stały się nieodzowną ozdobą choinek.



Karmelowe wafelki z owocami gr V

 Wtorek, 19 listopada 2019 r. 



Warzywne kanapki gr IV

 data wydarzenia: Wtorek, 5 listopada 2019 r.     (dodano 4 listopada 2019 r.)



Misiowi Kucharze

 Poniedziałek, 21 października 2019 r. 

Zajęcia kulinarne w naszym przedszkolu  odbywają się dwa razy w miesiącu. Zaplanowane są wponiedziałki. Przeznaczone są dla dzieci z wszystkich grup. Mamy nadzieję iż każdy maluch będzie gościł w naszej misiowej kuchni. Osobami prowadzącymi są nauczycielki: Agnieszka Szkiłądź, Agnieszka Ufniarska.