KUCHNIA MOLEKULARNA
Nasze dzieci uczestnicząc w warsztatach poznały zjawisko sublimacji suchego lodu podczas którego wydziela się dwutlenek węgla. Z wykorzystaniem tej substancji napompowany został balon i powstało dużo „ciężkiego dymu” na podłodze. Dzieci zapoznały się także z możliwością wykorzystania suchego lodu w różnych obszarach działalności człowieka. Wspólnie odkryliśmy, że mandarynka włożona do suchego lodu zamrozi się i nawet udało się nam ją rozbić młotkiem! Na warsztatach wytworzona została także sucha piana, z której powstały dymiące fryzury.
Inną odmianą substancji był ciekły azot o temperaturze wrzenia -195,8 °C i temperaturze topnienia -209,9 °C. Na warsztatach kuchni molekularnej wykorzystując ciekły azot dzieci przygotowały dymiące smocze chrupki, podczas jedzenia których wydobywał się dym z nosa i ust. Ponadto wykorzystując róże sprawdziliśmy, czy azot potrafi je zamrozić i co się stanie po ich dotknięciu. Głównym punktem programu było przygotowanie nitro lodów sorbetowych. Podczas tego zadania dzieci wlewały owoce - truskawki, maliny lub jeżyny, miksowały je oraz mroziły przy użyciu ciekłego azotu, co pozwoliło przygotować lody w kilka minut. Wszystkie te eksperymenty wykonane zostały wspólnie z dziećmi, zachęcając je do czynnego udziału i zaangażowania.