Absolwentki przedszkola w grupie IV

Dnia 25 czerwca 2019 r grupę IV odwiedziły absolwentki naszego przedszkola- Magda i Weronika. Dziewczynki w tym roku ukończyły VI klasę. Przybliżyły dzieciom szkołę- opowiadały o przedmiotach, lekcjach,  przerwach, oraz odpowiadały na zadane przez dzieci pytania. Przedstawiły swoje hobby i zainteresowania min. harcerstwo i tańce. Dziękujemy za pamięć o przedszkolu i tak pasjonujące spotkanie z młodszymi kolegami.

Klub Gier Planszowych

W tym roku szkolnym w naszym przedszkolu powołano Klub Gier Planszowych. Wszyscy znamy i cenimy walory edukacyjne płynące z tego typu aktywności.Pierwsze małe kroki mamy za sobą a w tym także obserwacje, pomysły i wnioski. Pierwszy rok - to raczej zainteresowanie tym co i jak, ilu chętnych, jakie grupy. Oczywiście z wielkim wsparciem Firmy Granna. Dziękujemy! Zajęcia odbywały się pod hasłem - "Popołudnie z planszówkami". Wszystko zaczęło się w grupie V i krok za krokiem rozeszło się po całym przedszkolu. Dzieci wprowadzały w świat nowych gier swoich kolegów z innych grup. Takie działanie spowodowało znacznie większe zainteresowanie nie tylko na samej grze ale także na zasadach. Planszówkowy Savoir vivre zdał egzamin.

Grupa V żegna przedszkole

Uroczyste pożegnanie najstarszych dzieci, w naszej grupie odbyło się 17 czerwca 2019. Było doskonale - jak przystało na UCZNIÓW!!!!

Koło Flażoletowe

Do koła flażoletowego w  naszym przedszkolu należą dziewczynki z gr. IV i V: Hania, Rita, Liliana, Małgosia, Karolina i dwie Maje. Dzieci spotykają się raz w tygodniu na zajęciach, gdzie uczą się grać na flażolecie. Na umiejętność grania na tym instrumencie składa się wiele elementów: odpowiednie trzymanie, palcowanie, sposób wydobywania dźwięków, prawidłowe oddychanie, a także elementarna znajomość symboli muzycznych: nut, ich wartości, pauz oraz czytania tabulatutury. Synchronizacja tych wszystkich elementów wymagała wielu wprawek i ćwiczeń, do tego nieodzowne okazały się takie cechy charakteru jak: cierpliwość, wytrwałość, pracowitość, opanowanie, konsekwencja w dążeniu do celu, umiejętność pracy w zespole, odpowiedzialność za siebie innych członków grupy. A do tego wszystkiego jeszcze muzykalność, dobre poczucie rytmu i zamiłowanie do muzyki. W efekcie dziewczynki nauczyły się dwóch kolęd, pięciu piosenek oraz bouree. Zespół zagrał w sumie osiem koncertów:na jasełkach w przedszkolu i kościele św. Kazimierza w Białymstoku , na uroczystościach z okazji dnia babci, dnia matki, na zakończeniu roku szkolnego oraz na pożegnaniu starszaków. Naszym dzielnym flażolecistkom życzę samych sukcesów w szkole i wielu pięknych, muzycznych podróży! Bo czyż jest coś piękniejszego niż muzyka?

Żegnaj przedszkole

„Mój kolego z przedszkola miło było Cię znać, tak, tak, tak,

Nagroda w Ogólnopolskim Programie

Kochani w czerwcu braliśmy udział w ogólnopolskim programie " Dzielimy się radością programowania" . Nasz trud został doceniony zajęliśmy 4 miejsce. Gratuluję wszystkim dzieciom biorącym udział w wyzwaniu. Relacje z zadań które wykonywaliśmy były zamieszczane na naszej stronie internetowej. Kodowanie to wyzwanie i opłacało się. Gratuluję!!!!

"Zawody wokół nas" - ciekawe spotkanie - grupa III, IV i V

12 czerwca dzieci spotkały się z paniami  - Doradcami Zawodowymi Lokalnego Centrum Doradztwa Zawodowego z Centrum Kształcenia Ustawicznego w Białymstoku i co? I świetnie się bawiły! Rozwiązywały zagadki, opowiadały o zawodach, a także o tym kim chciałyby zostać w przyszłości. Uświadomiły sobie jakie to ważne by wykonywać pracę którą się lubi.

Kim będę w przyszłości?

To bardzo trudne pytanie dla 3,4 - latka. A jednak prawie wszystkim dzieciom z gr. II udało się na nie odpowiedzieć. Pomogły im w tym panie z ośrodka doradztwa zawodowego w Białymstoku, które przygotowały bardzo ciekawe zajęcia o zawodach. Wprawdzie plany zawodowe naszych dzieci, w ciągu tych kilkunastu lat nauki, które je czekają na pewno się jeszcze zmienią, ale jakieś rozeznanie w interesujących i ....dobrze płatnych zawodach już jest!  wink

Czytamy dzieciom - p. Ewa w gr II

Mama Krzysia opowiadała nam dzisiaj o zawodzie bibliotekarza(rki). Dzieci z dużym zainteresowaniem i skupieniem słuchały czytanych przez p. Ewę książeczek, dowiedziały się również jak można zapisać się do biblioteki i jak ważne jest czytanie, słuchanie książek. Bardzo dziękujemy za wizytę!!!

Wernisaż koła plastycznego

06.06.2019r w naszym przedszkolu odbył się wernisaż prac plastycznych. Dzieci uczęszczały na koła plastyczne do trzech grup, które prowadziły panie: mgr Dorota Borowska, mgr Agnieszka Szkiłądź, mgr Elżbieta Gaca. Na zajęciach plastycznych  dzieci  miały możliwości poznania różnych technik malarstwa, rysunku,  rzeźby. Różne spojrzenie pań nauczycielek dały możliwość elastyczności w tworzeniu prac.

| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |  ...  | 16 | 17 | 18 |
(wszystkie)