Co ciekawego u nas dzieje się ...

ten tydzień

Szaszłyki owocowe

Zdrowe odżywianie jest bardzo ważną sprawą. Dzisiaj grupę V odwiedziła szefowa kuchni przedszkolnej - pani Ala. Starszacy oglądali „piramidę żywienia” -zapoznali się jak wygląda, co zawiera. Dowiedzieli się jak zdrowo się odżywiać - co należy często jeść, a czego unikać. Każdy wie, że  codziennie należy spożywać porcję warzyw i owoców. Z tych też względów postanowiliśmy przygotować owocowe szaszłyki. Do ich wykonania dzieci wykorzystały owoce kupione zarówno na ryneczku jak i przyniesione z domu. Były banany, jabłka, gruszki, śliwki, winogrona, brzoskwinie, nektarynki. Starszacy zapoznali się z poszczególnymi etapami pracy, a następnie z ochotą zabrali się do pracy. Efekt był zaskakujący- kolorowe, pyszne i zdrowe szaszłyki  wszystkim smakowały.  Postanowiliśmy, że jeszcze nie raz będziemy próbować swoich sił, wykorzystując  kulinarne talenty.

Na straganie owocowo- warzywnym

W sadach i ogrodach rozpoczęły się zbiory owoców i warzyw. W ramach realizowanej tematyki „Jesień w sadziedzieci z grupy V bawiły się naturalnymi okazami- poznawały różnorodne owoce pochodzenia krajowego i zagranicznego. Doskonaliły zmysły: dotyku, węchu, smaku. Dn. 16. 09. 2019 r. były na wycieczce na pobliskim ryneczku. Starszacy wybierali owoce, które zostaną wykorzystane do wykonania szaszłyków.

Bezpieczna droga gr III

W tym tygodniu poznajemy zasady bezpiecznego poruszania się po drodze. Wybraliśmy się na spacer na najbliższe przejście dla pieszych. Spotkaliśmy tam Pana Stopa,który pomógł nam przejść przez "zebrę".

Kodujemy w grIII

Spotkanie z Panem STOP w grupie IV

W dniu 9.09.2019 grupa Iv wybrała się na wycieczkę po osiedlu.Utrwaliła zasady ruchu drogowego podczas rozmowy z Panem STOP.

Spotkanie z LITERKAMI w grupie IV

ten miesiąc