Koło Flażoletowe

Do koła flażoletowego w  naszym przedszkolu należą dziewczynki z gr. IV i V: Hania, Rita, Liliana, Małgosia, Karolina i dwie Maje. Dzieci spotykają się raz w tygodniu na zajęciach, gdzie uczą się grać na flażolecie. Na umiejętność grania na tym instrumencie składa się wiele elementów: odpowiednie trzymanie, palcowanie, sposób wydobywania dźwięków, prawidłowe oddychanie, a także elementarna znajomość symboli muzycznych: nut, ich wartości, pauz oraz czytania tabulatutury. Synchronizacja tych wszystkich elementów wymagała wielu wprawek i ćwiczeń, do tego nieodzowne okazały się takie cechy charakteru jak: cierpliwość, wytrwałość, pracowitość, opanowanie, konsekwencja w dążeniu do celu, umiejętność pracy w zespole, odpowiedzialność za siebie innych członków grupy. A do tego wszystkiego jeszcze muzykalność, dobre poczucie rytmu i zamiłowanie do muzyki. W efekcie dziewczynki nauczyły się dwóch kolęd, pięciu piosenek oraz bouree. Zespół zagrał w sumie osiem koncertów:na jasełkach w przedszkolu i kościele św. Kazimierza w Białymstoku , na uroczystościach z okazji dnia babci, dnia matki, na zakończeniu roku szkolnego oraz na pożegnaniu starszaków. Naszym dzielnym flażolecistkom życzę samych sukcesów w szkole i wielu pięknych, muzycznych podróży! Bo czyż jest coś piękniejszego niż muzyka?

Sprawdzanie folderu w poszukiwaniu zdjęć ... OK.

wydarzenia / 2018-2019